Kako prevazići lošu ocenu na pismenom zadatku?

6
 m

Kome se još nije desilo da dobije neku nisku ocenu u školi? Iako Vašem detetu to trenutno deluje kao smak sveta, zaista nije! Slažemo se da slaba ocena znači da nisu savladali neki predmet kako je trebalo, da možda nisu posvetili dovoljno vremena određenoj oblasti ili da ne razumeju suštinski to što uče.

Sa druge strane, ta ocena na pismenom je samo znak da ono što je rađeno do sada ne daje dobre rezultate i da nešto treba promeniti. Dobra vest je da uvek mogu da poprave tu ocenu.

Šta uzrokuje neuspeh na testovima?

Moguće je da u nekim slučajevima postoje faktori iz okoline koji utiču na dete i ometaju ga u učenju. Nećemo se fokusirati na njih kao na najbitniji i direktan uzrok, ali budite svesni svih porodičnih ili spoljnih problema sa kojima se možda Vaše dete suočava.

Pričaćemo o najčešćim uzrocima za neuspeh na testovima i kako sve to prevazići. 🤓

Manjak truda i razumevanja

Iako se deca trude i uče, postoje slučajevi kada su i oni sami svesni toga da jednostavno nisu dali svoj maksimum. Postoji mnogo razloga zašto se to dešava, ali se obično svodi na činjenicu da im predmet nije bio zanimljiv ili je bio previše težak.

Moguće je da im to zaista nije bilo ni bitno ni zanimljivo i da nisu uvideli važnost tog predmeta, posebno ako je to oblast kojom ne žele da se bave u daljem školovanju. Drugi razlog je da im je gradivo bilo previše izazovno, a nisu imali adekvatnu pomoć od nastavnika koji bi sa razumevanjem približio sve detalje lekcija.

U tom slučaju, dobra opcija je naći dodatnog, privatnog nastavnika/tutora jer oni mogu pomoći na efikasniji način, odnosno kroz individualne časove gde su sva pažnja i vreme posvećeni jednom učeniku.

Neefikasno učenje

Ovo je vrlo česta zamka u koju učenici upadnu. Čak iako su dosta vremena uložili, a nisu naučeni kako da efikasno uče, da suštinski razumeju to što čitaju, i te kako mogu da pogreše na testu. Svaka ocena manja od petice će ih u ovom slučaju obeshrabriti.

Šta da radite kada Vaše dete na testu ne prođe onako kako ste očekivali, ili kako je ono očekivalo?

Verovatno će Vaše dete osetiti kombinaciju emocija. Može biti ljuto, frustrirano, šokirano, posramljeno. Delimo sa Vama listu stvari koje mogu pomoći u tom trenutku:

1. Razgovarajte sa njima – I pritom ih ne osuđujte. Onda će znati da ne moraju da kriju od Vas rezultate testa, niti to kako im uopšteno ide u školi. Kada steknete njihovo poverenje, biće lakše i njima samima, a moći ćete i da im pomognete. 😊

2. Ne vršite pritisak na njih – Pre nego što od njih očekujemo da imaju sve petice u školi, hajde da vidimo koja su njihova interesovanja, u čemu uživaju i šta im je dosadno, kako bismo mogli da ih usmerimo pravilno na dalje školovanje. Ne zaboravite da ne možemo svi biti stručnjaci u svemu i da sve petice možda nisu uvek odraz pravog znanja.

3. Radite sa decom nešto što vole – Na kratko će zaboraviti na loš dan u školi i opustiće se. 🎨

4. Smislite dobar plan za budućnost – Dete će osetiti da ima Vašu podršku i da se uvek može osloniti na Vašu pomoć u učenju. Ovaj plan ne treba da ostane samo slovo na papiru, već da odmah sledećeg dana dete počne sa realizacijom:

- Ako postoje oblasti koje nisu jasne, bitno je da ih razjasne, jer će ih to sprečavati u daljem učenju, i pratiće ih i do sledećeg testa.

- Nakon što se pokriju ove rupe u znanju, treba krenuti na vreme sa savladavanjem novog gradiva koje će se naći na sledećem testu.

- Kontinuitet u učenju daje daleko bolje rezultate nego kampanjsko učenje. Zbog toga, pobrinite se da Vaše dete krene na vreme sa učenjem, uporedo sa gradivom u školi. To će smanjiti stres i njemu i Vama pred sledeći kontrolni.

- Pomozite u preslišavanju naučenog i u vežbanju zadataka. Ne morate biti stručnjak za njihove kompleksne lekcije, ali je bitno da budete tu za njih.

- Ukoliko je ipak dodatna pomoć u učenju potrebna, uvek je dobra ideja naću privatnog nastavnika koji će ovaj proces olakšati. Nastava jedan na jedan je efikasnija nego u grupi. Dodatno, ako radite sa nastavnicima onlajn, dete će se osećati prijatno u svom domu, Vi ćete osećati manji pritisak nego kada Vam neko nepoznat dolazi u kuću ili morate da ih vozite na drugi kraj grad zbog časa.

Saveti za kvalitetnije učenje

Dobar san

Bez kvalitetnog sna dete neće moći da se fokusira i imaće poteškoće da upija nove ideje i informacije. Zbog toga, ne samo dan pred test, nego i inače, potrudite se da imaju 8h kvalitetnog sna. Uverite se da idu u krevet u isto vreme svake večeri. 😴

Fizička aktivnost

Već je svima poznato da redovno vežbanje poboljšava pamćenje i koncentraciju, i smanjuje stres koji je povezan sa intenzivnim učenjem. Bilo kakav trening, plivanje, ili bar redovna šetnja i igranje napolju će biti od velike koristi, tako da ih ohrabrite u isprobavanju različitih sportova, ukoliko se već nisu odlučili za omiljeni.

Plivanje je idealno za bolji razvoj deteta, a ujedno i za bolju koncetraciju pri učenju

Pravo okruženje

Dečiji radni prostor može biti mali ugao kuće, ili cela soba koju ste posvetili učenju. Koliko god prostora imali, bitno je ukloniti sve što može da odvlači pažnju, kao što su telefoni, TV, društevene mreže i igrice, što u današnje vreme jeste pravi izazov. Svako ko uspe da se isključi iz tog sveta prepunog notifikacija i poruka, ima veliku prednost u odnosu na ostale.

Pomodoro tehnika

Ovo je jedna od tehnika koju smo pominjali u našem prethodnom postu Učenje u 2022. godini. Ovo je jedna od metoda upravljanja vremenom i podrazumeva razdvajanje vremena u kratke delove od 25 minuta, tokom kojih se intenzivno radi na zadatku. Zatim, pravi se pauza od 5 minuta. Nakon nekoliko sati, možete napraviti i malo dužu pauzu. ⌛

Fleš kartice

Flash kartice, na kojima se pišu pitanja i odgovori njih, pružaju jednostavan način da se Vaše dete presliša i zapatmi najbitnije.

Fleš kartice za bolje obnavljanje gradiva

Učite druge ljude

Nešto potpuno razumete samo kada to možete da objasnite nekom drugom. Najbolji način da deca otkriju praznine u svom znanju jeste da pokušaju da to znanje prenesu drugoj osobi. Neka to bude njihov drug iz razreda ili neko od članova porodice. Ali zapamtite, kada neko ne ume jednostavnim rečima da objasni kompleksne stvari, upitno je da li ih i sam razume, tako da im uvek postavite dodatna pitanja ukoliko Vam zvuče konfuzno tokom objašnjavanja i obnavljanja gradiva.

Doslednost

Poslednja na ovoj listi, ali možda najbitnija stvar za bolje učenje, pa samim tim i bolje ocene, je kontinuitet. Mnogo efikasnije je raditi pomalo svakog dana nego učiti sve dan pred test. Vaše dete će se manje mučiti, bolje će pamtiti i imaće vremena da obnovi gradivo, a ni Vas neće boleti glava.

Stoga, neka učenje počne već danas! Srećno! 🍀