Učenje u 2022. godini

8
 m

Bliži se kraj ove kalendarske godine i želimo da se osvrnemo na to kako danas učenici, i stariji i mlađi, uče, i kakve to nove navike imaju. Da li se način usvajanja novog znanja baš toliko promenio i kako da pomognete svom detetu u ovom procesu?

Pročitajte u nastavku kako mlađi učenici uspevaju u tome.

Učenje kroz igru 🧩

Igra je najbolji način na koji mala deca uče. Kroz igru deca pokazuju šta ih zanima, šta im je dosadno, a šta komplikovano. Kada posmatramo decu tokom igre, počinjemo da učimo više o tome šta razumeju, a takođe možemo da identifikujemo oblasti u kojima im treba dodatna pomoć i vežba.

Druženje sa vršnjacima ⛹️

Igra ili neformalno učenje sa vršnjacima su još jedna važna stvar koja doprinose boljem učenju. Deca posmatraju druge i oponašaće ili nadograđivati ono što posmatraju. Oni stiču društvene i emocionalne veštine kada se trude da kreiraju igre i međusobno koordiniraju aktivnosti. Na primer, deca se uče disciplini kada osmišljavaju ili učestvuju u igrama zasnovanim na pravilima i stiču komunikacione veštinu tokom dramskih aktivnosti i raznih sekcija koje imaju u školi.

Ponavljanje 📚

Danas postoji tako mnogo stvari koje nas ometaju i odvlače pažnju, da nekada ne možemo da se fokusiramo na jedan jednostavan zadatak i odradimo ga do kraja. Na mobilnom telefonu stalno stižu nove poruke i notifikacije da ćemo nekada jedva izdržati da ne pogledamo. U ovakvim okolnostma, još više je došlo do izražaja to da se informacije koje čitamo postepeno zaboravljaju, jer tada nismo maksimalno posvećeni temi koju obrađujemo, misli su nam na sve strane, a novo znanje nismo imali prilike da iskoristimo.

Većina znanja se i zaboravlja u toku prvog sata nakon učenja. Da bismo ovo izbegli, moramo da ponovimo ono što smo pročitali. Zbog toga, potrebno je sledeće:

1. Odmah nakon što naučite nešto novo, utvrdite to gradivo tako što ćete odgovarati na pitanja iz udžbenika na kraju poglavlja.

2. Razgovarajte o novim informacijama sa nekim drugim, i to odmah sledećeg dana nakon što ste ih pročitali.

3. Posle dve ili tri nedelje prisetite se materijala i ponovite ga u praksi ako je to moguće.

4. Nakon tri meseca vratite se na prvobitni sadržaj i pročitajte ponovo.

Ponavljanje je majka učenja

Saveti za učenje u višim razredima osnovne i srednje škole

Evo nekoliko praktičnih saveta za pomoć Vašem detetu pri učenju:

Ohrabrite svoje dete da isproba nove stvari, da pravi greške i da kroz nova iskustva uči o tome ko je. Nastavite da hvalite svoje dete što pokušava nove stvari.

Pokažite interesovanje za aktivnosti Vašeg deteta. Na primer, ako Vaše dete voli da igra odbojku, pitajte ga kako je bilo na treningu i da li želi da Vam pokaže neke trikove kako biste i Vi mogli da naučite nešto od njega.

Gledajte zajedno naučne emisije i razgovarajte o tome što je zaokupiralo njihovu pažnju.

Ako Vaše dete ima domaći zadatak, ohrabrite ga da ga radi otprilike u isto vreme svakog dana i na određenom mestu, daleko od ometanja poput televizora ili mobilnog telefona.

Pomozite svom detetu da izgradi veštine upravljanja vremenom koje su potrebne za učenje. Na primer, možete im pomoći da naprave raspored kako bi se bolje organizovali i stigli i da urade domaće zadatke i da odu na trening ili rođendan drugara iz odeljenja.

Uverite se da Vaše dete ima vremena za opuštanje i igru. Na primer, ono će možda želeti da čita knjige, druži se sa drugarima i drugaricama iz škole, bavi se nekim sportom ili ide u bioskop.

I poslednje, ali ne najmanje bitno, pobrinite se da Vaše dete dovoljno spava.

Šta će još pomoći da se Vaše dete lakše fokusira na učenje?

Pomodoro tehnika ⌛

Ova tehnika podrazumeva smenjivanje perioda intenzivnog rada i kratkih pauza. Kada ste napravili listu zadataka za danas, podesite tajmer na 25 minuta i radite tih 25 minuta na prvom zadatku. Kada tajmer zazvoni, dokle god da ste došli, napravite pauzu od 5 minuta, a onda nastavite sa radom. Kada završite četiri ovakvih pomodora, pravite malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta.

Cilj je poboljšati koncentraciju i fokus na zadatak i rešiti se odugovlačenja, sve kako bismo imali dovoljno vremena da završimo sve svoje domaće zadatke i naučimo potrebne lekcije.

Ograničite korišćenje aplikacija na telefonu 📱

Glavni nedostatak pametnih telefona je što nam stalno odvlače pažnju. Neprestane notifikacije i poruke nas ometaju dok radimo na bitnom zadatku. Postoje mnoge aplikacije, kao što je AppBlock, za povećanje fokusa. Blokiraće ostale aplikacije koje vas ometaju tokom sati koje ste podesili tako da ne možete da im pristupite tokom tog vremena i nećete dobijati obaveštenja, što vam onda omogućava da budete produktivniji.

Onlajn učenje

Postoji mnogo razloga zašto su onlajn programi danas postali popularan oblik učenja. Internet nudi mogućnost i deci koja ne živi u velikim gradovima da imaju pristup najkvalitetnijim edukativnim programima, nastavnicima, profesorima. S druge strane, omogućava predavačima da koriste inovativne alate tokom svojih časova i omogućavaju lakšu organizaciju svog vremena. Evo liste nekih od glavnih prednosti onlajn programa:

Bilo gde

Glavna prednost asinhronog onlajn učenja je u tome što omogućava učenicima da učestvuju u kvalitetnim programima učenja sa bilo kog mesta u svetu, pod uslovom da imaju računar i internet konekciju. Pored toga, onlajn format omogućava učenicima sa fizičkim poteškoćama (i nastavnicima) više slobode da učestvuju u nastavi. Učesnici pristupaju virtuelnoj učionici preko svojih računara umesto da fizički „idu na čas“.

Onlajn učenje od kuće

U bilo koje vreme

Internet, pa samim tim i edukativni programi na internetu su dostupni 24h dnevno, sedam dana u nedelji. Vremenska efikasnost je još jedna prednost koju donosi onlajn format učenja. Učenici, na primer, mogu pristupiti svojim kursevima u bilo koje doba dana ili noći. Zatim, oni često imaju istalan pristup predavanjima i materijalima na času. Ovo je posebno pogodno zaone koji će možda morati ponovo da pročitaju beleške sa predavanja ili daodvoje više vremena da razmisle o nekom materijalu pre nego što nastave dalje.

Fer uslovi

U onlajn okruženju, učenici imaju određenu meru anonimnosti. Diskriminirajući faktori kao što su godine, odeća, fizički izgled, invaliditet, rasa i pol su ovde manje bitni. Umesto toga, fokus je samo na kvalitetnom sadržaju i edukaciji koju učenici dobijaju, kao i na njihovoj sposobnosti povezivanja sa drugim osobama.

Kreativna nastava

Iako i dalje postoje mnogi časovi koji se zasnivaju na istim predavanjima i učenju gradiva napamet, sve je više nastavnika koji primenjuju inovacije u svojoj nastavi. Zato se trude da što jednostavnije objasne lekciju, a onda kroz igru ili neku mini studiju slučaja vežbaju sve naučeno. Ovakav način učenja je tokom pandemije u porastu, baš zbog toga što je onlajn nastava zahtevala od nastavnika da inoviraju svoja predavanja tako da to bude zanimljivo učenicima i da im drži pažnju dok sede kod kuće za računarom. Uporedo sa tim razvijali su se i razni digitalni alati za grupno učenje, tako da je učenje onlajn postalo čak poedjednako inspirativno kao i časovi uživo.

Ukoliko želite da vidite kako to naši nastavnici organizuju, pišite nam ovde i rado ćemo organizovati probni besplatni čas za predmet koji je potreban Vašem detetu.