Učenje preko leta?

4
 m

Plašimo se da decu ne pretrpamo obavezama, jer su već dovoljno učila tokom školske godine, a leto je za odmor. Svakako, odmor je vrlo važan za svakoga, pa i za decu, pogotovu one mlađe.

Ali, da li to znači da celo leto treba provesti u igranju igrica i izlascima sa društvom? Naravno da ne. Učenje je doživotan proces, i pritom ne mislimo samo na učenje hemije i matematike, već na učenje o sebi i svetu oko nas. Jednom kada stvorimo naviku da učimo i čitamo, to će nam postati normalan proces, čak ćemo biti i nestrpljivi i nervozni ukoliko nam prolaze dani i nedelje ne radeći apsolutno ništa. Uvek postoji nešto novo što možemo da saznamo ili u čemu možemo da se usavršimo. Pišemo za Vas par ideja šta deca mogu da uče tokom leta i šta bi ih učinilo radoznalim.

Šta sve možemo da učimo tokom leta gde je kontinuitet od presudne važnosti?

Strani jezici 📖

Učenje stranog jezika nije efikasno ako nije u kontinuitetu. Kada se napravi velika pauza, kao što je letnji raspust, brzo zaboravimo deo onoga što smo vredno učili pre toga. Onda, od septembra, ide ponavljanje istih tih lekcija i gubimo vreme samo da bismo se podsetili onoga što smo davno učili.

Zbog toga, možete predložiti Vašem detetu da uvrsti jednu novu naviku – svakoga dana izdvojiti 15 minuta za čitanje i prevod nekog teksta na stranom jeziku ili slušanje podcasta o zanimljivim temama i hobijima. Tih 15 minuta im neće teško pasti i, što je još bitnije, nema izgovora da nemaju vremena. Mogu to raditi na bazenu, plaži ili u svojoj ležaljci u dvorištu, za takvu aktivnost im ne treba učionica ili radni sto.

Još jedan način za obnavljanje i napredovanje tokom leta su onlajn časovi - idealni jer ne vezuju decu za određeno mesto, a raspored je fleksibilan. Na taj način će imati još veću motivaciju, kao i podstrek od svojih nastavnika. Ti časovi se mogu odnositi i samo na komunikaciju i izgovor reči, bez opterećivanja oko gramatike.

Matematika

Matematika 📐

Nekima teška i komplikovana, nekima omiljen predmet. Bez obzira na to koliko Vaše dete voli matematiku ili ne, ona će morati da se zna odlično na prijemnom ispitu. Takođe, osnova je za mnoge druge oblasti, tako da će teško pobeći od nje. Što je pre savladaju, bolje za njih.

Zašto bi seli i učili matematiku preko leta? Nije tako teško kao što mislite. Možemo da im privučeni pažnju zanimljivim matematičkim igrama i kvizovima u kojima će učestvovati cela porodica. Onda će rešavanje matematičkih problema shvatiti kao izazov u igrici i, zbog želje da pobede, neće odustajati dok ne daju sve od sebe.

Muzički instrumenti 🎵

Ponavljanje  je majka znanja. I da, bitno je za baš sve predmete i discipline. Ako Vaše dete već svira neki instrument, odlično – samo treba da nastavi sa vežbanjem, makar i povremeno. Zapamtite, bitan je kontinuitet.

Ukoliko još uvek nisu počeli, imajte na umu da će im stvaranje muzike pomoći da izgrade korisne socijalne veštine, na primer da budu obazriviji prema drugima, da nauče da saslušaju druge oko sebe i podržavaju drugu decu. Takođe, postaju kreativniji, uče koliko je bitan fokus i koncetracija u svakom momentu, i na kraju, učiniće da se osećaju srećnije. Čak iako su deca stidljiva, kroz muziku će uspeti da izraze sebe i svoju energiju.

Muzički instrumenti

Šta još?

Da li deca žele da sede kod kuće i rešavaju zadatke iz fizike ili uče gramatiku? Možda ne. Ali učenje može biti zabavno. Ukoliko strani jezici, matematika ili neki muzički instrument jednostavno nisu ono što ih trenutno interesuje, uvek postoji nešto što će im zaokupirati pažnju. Deca su po prirodi radoznala i vole da istražuju, zato iskoristite vreme van škole da zajedno pronađete neke uzbudljive načine za učenje novih stvari. Neki od primera:

🦹 Gledajte zajedno kvalitetne, poučne crtane ili animirane filmove. Svaki od njh nosi neku pouku ili tera ih na razmišljanje i istraživanje.

🎧 Nađite podcast na stranom jeziku o temi koja ih interesuje. Iako možda nemaju želju da obnavljaju engleski jezik tokom leta, a našli su podcast koji govori o nekoj temi koja ih mnogo interesuje, daće sve od sebe da što više razumeju.

🤓 Igrajte šah. To je dobar način da nauče da rešavaju probleme, poboljšaju koncetraciju, analizu i planiranje.

🎒 Na sledećem putovanju neka njima pripadne uloga porodičnog turističkog vodiča. Kada budu pravili spisak znamenitosti i mesta za slikanje, upoznaće detaljno mesto koje posećuju, zašto je ono važno ili po čemu je poznato, i tako će naučiti nešto novo, a da nisu morali da čitaju knjigu iz geografije i istorije.

Uloga turističkog vodiča na letnjim putovanjima

📚 Čitajte zajedno knjige. U prošlom blogu smo pisali o najboljim knjigama za uzrast od 10 do 14 godina. To nije standardna literatura koju već čitaju u školi, pa neće imati nikakav pritisak da nešto moraju da urade, već će čitati jer im je knjiga zanimljiva. Ceo spisak pogledajte ovde.

Sada, kada znate koliko je važno da deca nastave sa učenjem tokom leta, vreme je da preduzmete akciju kako biste bili sigurni da je Vaše dete spremno za uspeh već odmah na početku školske godine. Osim navedenih aktivnosti, pristupačna opcija je i onlajn učenje.

Da li ste već otkrili naše NajMentor planove učenja? NajMentor nastavnici su proaktivni i upućeni u mnoge oblasti. Šta god Vaše dete zanima, NajMentor će pomoći - javite nam se ovde. Radujemo se tome da učimo zajedno i da pravimo nove metode učenja koje će učeniku zaista prijati.