Najbolje knjige za decu od 10-14 godina

7
 m

Čitanje za vreme letnjeg raspusta?

Moguće je - ako se izabere prava knjiga.

Istražili smo za Vas koje su to najkvalitetnije i ujedno najzanimljivije knjige koje će deca zaista želeti da čitaju. Nećete morati da ih terate da završe knjigu. Biće im toliko zanimljivo da je neće ispuštati iz ruku.

Ova lista ne obuhvata one knjige koje su već deo obavezne školske lektire, to će ionako već čitati i obrađivati tokom školske godine. Naš spisak je nešto malo drugačiji, nešto što će im probuditi maštu, učiniti ih radoznalim i pomoći da tokom raspusta ne izgube naviku čitanja.

U nastavku pročitajte o kojim knjigama je reč, za svaki uzrast od 10 do 14 godina.

10 godina

Petar Pan - Džejms Metju Bari

Roman Petar Pan govori o pustolovinama glavnog junaka koji ne želi da odraste. Razdragani dečak neprestano leprša od avanture do avanture i uživa u čarima detinjstva. Kada jedne večeri Petar Pan i vila Zvončica ulete u dom porodice Darling, životi mališana Vendi, Džona i Majkla zauvek će se promeniti. Upoznajte čudesnu zemlju Nedođiju, u kojoj žive vile, sirene, gusari, Indijanci i grupa izgubljenih dečaka. Prepustite se najmaštovitijem klasiku književnosti za decu.

Hoće li Petar Pan ostati dosledan svojoj odluci da zauvek uživa u lepotama detinjstva?

Hobit - Džon Tolkin

Radnja ove knjige se bazira na velikoj avanturi preotimanja blaga od Zmaja – Šmauga Veličanstvenog – u kojoj učestvuje hobit Bilbo, sa Torinom i Patuljcima. Veliki čarobnjak Gandalf predložio je hobita za ovu avanturu zbog Bilbovih izuzetnih sposobnosti i provalničkih veština, kao i snalažljivosti u opasnosti, koju po njegovom izgledu možda niko ne bi ni naslutio. U početku nije bio sklon pustolovini, pa Bilbo okleva i nerado kreće na težak put ka Samotnoj planini. Ne sluti šta će mu se sve desiti na tom putu - da će susresti turobno stvorenje Goluma, da će doći do magičnog prstena koji će pokrenuti čitav lanac velikih događaja, i da će svojim lukavstvom uspeti da se izbavi iz naizgled pogubnih prilika.

Hobit će, bez sumnje, prirasti za srce ljubiteljima pustolovnih priča svih uzrasta.

Knjiga za decu od 10 godina

11 godina

Lav, veštica i garderober - K.S.Luis

Lav, veštica i garderober govori o četvoro obične dece: Piteru, Suzan, Edmundu i Lusi Pevensi, koji su evakuisani u englesko selo iz Londona nakon izbijanja Drugog svetskog rata. Otkrivaju garderober u kući profesora Digorija Kirkea koja vodi do magične zemlje Narnije. Deca Pevensi pomažu Aslanu, lavu koji govori, da spase Narniju od zle Bele veštice, koja je vladala zemljom Narnijom tokom veka večne zime bez Božića. Deca postaju kraljevi i kraljice ove novopronađene zemlje i uspostavljaju Zlatno doba Narnije, ostavljajući nasleđe koje će se ponovo otkriti u kasnijim knjigama.

Vidimo se u kosmosu - Džek Čeng

Jedanaestogodišnji Aleks Petroski ludo je zaljubljen u svemir i rakete. Takođe, on obožava svoju mamu i brata, a pogotovo psa Karla Segana, koji je dobio ime po astronautu kome se Aleks divi. Njegova najveća želja je da lansira svoj zlatni ajpod u svemir. Pun optimizma , Aleks kreće na put na kom će otkriti toliko toga, pre svega o svetu koji ga okružuje, a zatim i dugo čuvane tajne o svojoj porodici, kao i to da postoje članovi o kojima do tad ništa nije znao. Takođe, na ovom putu susreće mnoga dobra srca i uči vredne lekcije o životu, porodici i čovečanstvu.

Ovo umetničko delo ne samo da će inspirisati Vašu decu da više sanjaju, već će ih naučiti da je život ovde na Zemlji lep.

Knjiga za decu od 11 godina
12 godina

Ostrvo s blagom - Robert Luis Stivenson

Knjiga govori o sudbini neustrašivog dečaka Džima Hokinsa, koji je odlučio da se otisne na putovanje svog života u potrazi za skrivenim blagom. U jednoj krčmi mladi junak upoznaje tajanstvenog starog gusara, a ubrzo nakon njegove smrti u kovčegu pronalazi neobičnu mapu. Nedugo potom, Džim sa svojim poznanicima polazi u potragu ispunjenu uzbudljivim obrtima i pustolovinama.

Hoće li mladić uspeti u nameri da otkrije misteriju skrivenog blaga i da li će odoleti zaverama gusara koje predvodi Džon Silver? Mogu li se stišati razmirice na brodu?

Knjiga za decu od 12 godina

Pax (Paks) - Sara Pennypacker

Potresna priča o izuzetnom prijateljstvu između dečaka i njegove lisice i njihovom epskom putovanju do ponovnog ujedinjenja. Paks je bio samo mališan kada je njegova porodica ubijena, a spasio ga je 'njegov dečak' Piter. Sada je zemlja u ratu i kada se Piterov otac prijavi, on nema drugog izbora nego da se preseli kod svog dede. Mnogo gora činjenica od odlaska iz kuće je ta da mora da ostavi Paksa. Ali pre nego što Piter provede makar jednu noć pod dedinim krovom, on se iskrade u noć, rešen da pronađe svog voljenog prijatelja.

Knjiga se može naći na engleskom jeziku, što je izuzetno dobar način da se vežba engleski jezik i da se ne zaboravi tokom leta.

13 godina

Životinjska farma - Džordž Orvel

Ogorčene zbog ponižavajućih uslova života, izrabljivanja i gladi, životinje su se pobunile i proterale vlasnika imanja. Dok sve pršti od idealističkog poleta, one pokušavaju da izgrade novi poredak, zasnovan na pravdi i jednakosti. Međutim, čak ni čista životinjska duša nije lišena slabosti svojstvenih ljudima i ubrzo dolazi do raslojavanja i počinje da se manipuliše činjenicama, a sve pod izgovorom da je to neophodno zarad ostvarenja viših ciljeva.

Iako napisana pre više od sedamdeset godina kao satira, ova priča, možda čak više nego ikad, podseća na mračne strane svakog društvenog poretka.

Hari Poter - Dž. K. Rouling

Hari Poter ne zna vradžbine, nikada nije uhvatio zmaja, i nikada nije nosio ogrtač nevidljivosti. Sve što je znao je jadni život sa porodicom Darsli, užasnom tetkom i tečom i njihovim gnusnim sinom Dadlijem, velikim, razmaženim siledžijom. Sve će se promeniti kada stigne misteriozno pismo od sove kurira: poziv za neverovatno mesto gde će Hari - i svi koji čitaju o njemu – doživeti kao nezaboravno. Tamo neće pronaći samo prijatelje i magiju već i veliku sudbinu koja ga je čekala.

Ova priča ima izvanredne likove, a svaki od njih nam donosi po neku vrednu životnu lekciju.

Knjiga za decu od 13 godina
14 godina

Pijev život - Jan Martel

Pi Patel, sin vlasnika zoološkog vrta, poseduje enciklopedijsko znanje o životinjama i veliki je zaljubljenik u priče. Pi ima 16 godina kada njegova porodica kreće iz Indije u Kanadu na japanskom teretnom brodu, zajedno sa životinjama iz zoološkog vrta, u potrazi za boljim životom. Međutim, brod tone. Pi je jedina osoba u čamcu za spasavanje, a društvo mu prave hijena, orangutan, povređena zebra i Ričard Parker, ogromni bengalski tigar. Uskoro će tigar eliminisati sve sem Pija, kome strah, znanje i lukavstvo omogućuju da preživi sa Ričardom Parkerom 227 dana na pučini Tihog okeana.

Ljudi koji ispituju Pija ne žele da poveruju u njegovu priču i zahtevaju da im ispriča „istinu“. Posle višesatnog ispitivanja, Pi priča drugu verziju, mnogo manje fantastičnu, mnogo običniju – ali, da li je ona tačnija?

Knjiga za decu od 14 godina

Holes (Rupe) - Louis Sachar

Porodica Stenlija Jelnatsa ima istoriju loše sreće, pa kada ga greška pravde pošalje u centar za maloletnike u kampu Green Lake (koji nije zelen i nema jezero), on nije iznenađen. Svakog dana njemu i ostalim zatvorenicima se kaže da iskopaju rupu, široku pet stopa i duboku pet stopa, da prijave sve što pronađu. Zašto? Zli upravnik tvrdi da je to izgradnja karaktera, ali ovo je laž. Na Stenliju je da iskopa istinu.

Duhovito, inventivno i potpuno jedinstveno, ovo je remek-delo koje sadrži i lukavi humor. Ova knjiga je takođe dostupna na engleskom jeziku i odlična za obnavljanje stranih jezika.

Jedva čekamo da čujemo koje ste knjige pročitali. Ukoliko imate pitanja i želite da razgovaramo o ovim knjigama ili o nekoj drugoj literaturi, javite nam se ovde i naši NajMentor nastavnici srpskog jezika i književnosti će Vam rado u tome pomoći. Možda je Vaše dete na pragu da otkrije svoj novi hobi!