Objavljenja su nova pravila za upis u srednje škole za 2023. godinu

7
 m

Pre dve nedelje je u Službenom glasniku izašao novi pravilnik o upisu u srednju školu. U njemu su precizirani kriterijumi za rangiranje kandidata i postupak za upis, kao i koji su predmeti bitni na završnim ispitima. Sigurni smo da je ovo jedna od najakutelnijih tema za osmake, kao i svake godine. Zato, za vas izdvajamo najbitnije informacije, a najbitnija od svih je da će ove godine pravila za upis biti malo drugačija:

Umesto kombinovanog testa, osmaci će polagati predmet po izboru na maloj maturi i dodatno, kao po običaju, rešavati testove iz srpskog tj. maternjeg jezika i iz matematike.

Kako će tačno izgledati prijmeni ispit i upis u srednje škole ove godine? Prema novom pravilniku, rangiranje kandidata za upis u gimnazije i stručne škole će se utvrđivati na osnovu:

- uspeha na završnom ispitu,

- opšteg uspeha od šestog do osmog razreda,

- rezultata sa takmičenja u osnovnoj školi.

Prijemni ispit u školama Srbije

Bodovanje

Na maturi se ocenjuju srpski, matematika i jedan od pet predmeta koje đak izabere, a to su biologija, geografija, istorija, fizika i hemija. Učenik može da osvoji maksimalno 40 poena: 14 poena za srpski jezik, 14 poena za matematiku, i 12 poena za treći predmet po izboru.

Opšti uspeh iz osnovne škole se računa tako što se prosek ocena od šestog do osmog razreda pomnoži sa četiri i zaokruži na dve decimale. To donosi najviše 60 bodova kandidatu.

Zbir poena:

14 poena - srpski jezik

14 poena - matematika

12 poena - predmet po izboru (biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija)

60 poena - prosek ocena od 6-8. razreda se pomnoži sa 4 i zaokruži na dve decimale (maksimum: 15x4=60)

Mala matura ne može da se „padne“ što znači da nema donjeg praga, ali da bi se upisala četvorogodišnja srednja škola učenik svakako mora da ima najmanje 50 poena.

Osim ovih bodova po osnovu ocena iz osnovne škole i uspeha na završnom ispitu dodatne poene donose nagrade sa takmičenja u osmom razredu, što je navedeno u Kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete, i to tako da:

Ako osvojiš prvo mesto na međunarodnom takmičenju, dobijaš 12 bodova, za drugo mesto dobijaš 10 bodova, a za treće mesto 8 bodova. Na republičkom takmičenju dobijaš 6 bodova za prvo mesto, 4 za drugo i 2 za treće.

Liste želja

Što se tiče liste želja, pravila su ista kao i prošle godine – možeš da napišeš do 20 želja za srednju školu. Ovaj put možeš da predaješ listu i preko interneta, na portalu "Moja srednja škola", ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon što se skupe sve liste i saberu svi bodovi, kompjuter automatski dodeljuje škole učenicima prema željama i tipovima škola. Ako više učenika ima isti broj bodova, onaj ko ima više bodova sa takmičenja će biti bolje rangiran, a ako i dalje imaju isti broj, onda se gleda ko je osvojio više bodova na prijmenom ispitu, pa onda tek i ko ima Vukovu diplomu.

Liste želja za prijemni ispit

Specijalizovane škole

Treba napomenuti da je u pravilniku objašnjeno i šta se tačno traži na prijemnim ispitima za svaki specijalizovani obrazovni profil. Ovi đaci prvo polažu posebni prijemni u srednjoj školi koju žele, pa onda maturu koju mora da položi i svaki drugi osmak. U specijalizovane srednje škole spadaju one za umetničke oblasti (muzika, balet i likovna umetnost), kao i odeljenja za đake sa posebnim talentima u filologiji, matematici, sportu, fizici, računarstvu, audio-vizuelnoj umetnosti i scenskoj umetnosti i mnoga druga.

Saveti

⭒ Ukoliko želite detaljnije da se informišete, ovde možete naći Službeni glasnik o upisu u srednju školu. Tu su detaljno navedena sva pravila za svaki tip srednje škole, tako da proverite da li ste dobro razumeli i da li ste se dobro informisali o svim potrebnim detaljima oko polaganja i upisa.

⭒ Ne paničite - kako god da je prošla probna matura, imate još uvek vremena da savladate sve što ste propustili ili niste najbolje razumeli. Najbolji savet je dati sve od sebe u narednih par meseci, iskoristi sve vreme koje imate na raspolaganju da utvrdite gradivo i provežbate testove, a onda će sasvim sigurno i uslediti super rezultati na prijemnom ispitu.

⭒ Potražite pomoć od drugara iz razreda sa kojima možete zajedno učiti, ili ako vam se više sviđa ideja da imate nastavnika koga možete pitati za sve nedoumice, potražite privatne časove, gde će nastavnici biti sve vreme fokusirani samo na vas i moći će da pomognu oko svih pitanja koja imate u vezi sa spremanjem za prijemni ispit. Oko ovoga ti NajMentor može pomoći, jer radimo sa odličnim nastavnicima iz svih predmeta.

⭒ I na kraju, potrudite se da uživate u ovim mesecima koji slede, jer, koliko god bilo naporno, biće mnogo lepih trenutaka na kraju školske godine. Srećno! 🤞