Kako pomoći deci sa domaćim zadacima i motivisati ih da uče

6
 m

Posle napornog dana u školi, domaći zadatak je poslednja stvar čime svako dete želi da se bavi, a posle dugog radnog dana, pomoć pri domaćim zadacima je verovatno poslednja stvar koju svaki roditelj želi.

Prirodno je da svaki roditelj želi da njegovo dete bude odlično u školi - da ispuni svoj potencijal, bude uspešno i pronađe teme koje ga najviše zanima. Postavlja se pitanje da li domaći zadatak uopšte treba da podrazumeva pomoć od roditelja? Uključivanje i pomaganje svom detetu oko domaćeg i oko učenja svakako može dovesti do većeg uspeha u školi, većeg samopouzdanja, bolje motivacije i samostalnog rada.

Samo zapamtite, ključ pomoći jeste da ga usmerite, a ne da uradite sve umesto njega! Istraživanja pokazuju da previše pomoći može imati negativan uticaj na razvoj njihove odgovornosti i nezavisnosti.

Evo nekoliko načina na koje Vi možete pomoći:

😊 Komunikacija

Razgovarajte sa njima o domaćem zadatku. Nije važno da li znate o tom školskom predmetu ili ne, samo ih saslušajte kako bi saznali zašto im je teško da uopšte počnu sa njim. Pitajte ih iz kojih delova se domaći sastoji i šta se tačno od njih očekuje. Možda će im tokom razgovora pasti neka ideja na pamet ili će im bar biti jasno odakle početi sa domaćim.

🏠 Prostor za učenje

Jedna vrlo efikasna stvar jeste napraviti deci prostor za učenje. To može biti njihova soba ili deo dnevne sobe, gde će imati mir. Ovo će postaviti jasnu granicu između obaveza i igranja, te će stoga znati da, kada su u tom prostoru, treba se fokusirati na domaći i učenje. Takođe, napravite nekoliko jednostavnih pravila koja deca treba da poštuju kada uđu u ovu zonu. Na primer „nikakvi digitalni uređaji nisu dozvoljeni u ovom prostoru“ i „prostor za učenje mora biti ostavljen urednim nakon što se zadatak završi“.

🎁 Nagrada

Uvek je dobra je ideja da osmislite neku nagradu za Vaše dete koju će dobiti posle vrednog rada. Ukoliko ima nešto čemu ćete se radovati i što će ga motivisati da brže obavi posao, onda će tako i biti – biće koncetrisano i poželeće da što pre odradi sve obaveze iz škole. Razmislite šta bi ga motivisalo (nadamo se da je nešto jednostavno i izvodljivo 🙂) i obavezno mu to priuštite kada domaći zadatak ili lekcija budu završeni.

📋 Rutina

Napravite rutinu sa svojim detetom. Rad na domaćem zadatku i učenju uopšte treba da se radi kada je vaše dete najmotivisanije i ima najviše enrgije za to. Za neke je to odmah posle škole, za druge pred spavanje. Prema tome odredite i vreme za učenje, i to će biti odlična veština i disciplina od ranih godina.

📅 Raspored

Domaći zadaci iz određenih predmeta, kao što je matematika, mogu trajati duže od drugih. Planirajte nedeljni kalendar na osnovu nedeljnog rasporeda časova Vašeg deteta, i tako ćete biti sigurni da ćete imati vremena za njih. Neka Vaše dete bude odgovorno za sve rokove i obaveze koje može imati u toku nedelje i neka njegov zadatak bude da Vas obavesti o planovima. Ovo će ih naučiti veštinama upravljanja vremenom i kako da preuzmu odgovornost.

Domaći zadaci i učenje

✏️ Dodatni školski pribor

Iako Vaše dete ima svoj standardni školski pribor koji koristi celog dan u školi, možda će mu dosaditi da ga koristi i kod kuće. Mogli biste da im napravite novu kutiju sa priborom za domaće zadatke i sa drugim zabavnim stvarima, kao što su stikeri, spajalice, flomasteri i slično. Uključite ovde i „to-do“ listu gde će zapisivati sve zadatke koje treba završiti te nedelje. Ovo će im pomoći da se bolje organizuju, ali i želju da što pre precrtaju tu stavku na svojoj listi i označe je urađenom.

🏫 Dodatna nastava

Iako volimo da verujemo da sve znamo jer smo i sami prošli kroz školu, veći deo današnjeg nastavnog plana i programa se razlikuje od onoga što smo ranije učili. Sasvim je u redu priznati da postoje neki predmeti sa kojima ne možete pomoći - tu nastupaju nastavnici

🍋 Zdrava hrana i voda

Uverite se da su pojeli dovoljno kvalitetne hrane, koja je puna zdravih masti i vlakana. Uz dosta vode, dete će moći da bude fokusirano i spremno za rad.

🕐 Pauza

Pauze su važne za koncentraciju, posebno u danima kada imaju dosta kontrolnih i domaćih u toku nedelje. Brza petominutna pauza, ali i duža pauza od 20 minuta će im svakako značiti.

💯 Pomoć

U nekom trenutku će svakom detetu trebati mala pomoć, a tu možemo da pomognemo mi. NajMentor nastavnici su kvalifikovani da pomognu sa svim predmetima i svim stilovima učenja. Kontaktirajte nas da zakažete besplatan probni čas i uverite se u kvalitet časova!