Greškama do učenja i uspeha

8
 m

U školi deca uče najrazličitije lekcije iz svih predmeta, ali ono što ne nauče je kako se nositi sa neuspehom. Mi smo za Vas izdvojili tekst baš o tome, kako nam greške pomažu u procesu do uspeha!

Odbacite perfekcionizam

Greške su neizbežne i sastavni su deo života.

Ipak, neuspeh je tabu tema: Sve uvek mora biti savršeno. Deca osećaju ovaj pritisak već u osnovnoj školi. Mere se prema svojim uspesima, porede sa drugima i kažnjavaju za neuspehe. Sve više ljudi pati od depresije zbog stalnog pritiska okoline i nemogućnosti da ispune tuđa očekivanja. Ono što dugoročno može svakoga da sputava jeste to da odustanemo i pre nego što nešto počnemo, jer se plašimo neuspeha, pa onda nikad i ne saznamo šta je moglo da se desi. ❔

Uspeh

Mora li tako i dali su greške zaista tako loše? NE! Uspeh se takođe može postići iako se prethodno naprave promašaji. Zato što se na tim greškama uči! Ovo ste verovatno čuli hiljadu puta, deluje previše utešno i previše dobro da bi bilo stvarno. Ali, jeste istina. Kako da saznamo nešto novo, ako pre toga ne probamo, ne testiramo i pogrešimo?

"Pokaži mi nekoga ko nikada nije pogrešio i pokazaću ti nekoga ko nikada ništa nije postigao!"

Citat Teodora Ruzvelta, 26. predsednika Sjedinjenih Država, koji znači sledeće: Da biste bili uspešni, morate da radite, isprobavate, rizikujete.

Mala deca stalno padaju pokušavajući da nauče da stoje i hodaju. Međutim, na kraju će moći samostalno da stoje, pa čak i da hodaju uspravno. Međutim, oni to nikada ne bi uradili da se plaše neuspeha.

Šta je to konstruktivna kritika?

Konstruktivne kritike su najbolji poklon koji možemo dati ili dobiti. Zvuči sumanuto, zar ne? Niko ne voli da čuje kako mu nešto ne ide dobro ili kako se loše poneo u nekoj situaciji. Svi bismo voleli da smo savršeni ili da bar niko ne vidi naše mane. U stvari, mnogi nisu svesni sebe, svojih postupaka, svojih rezultata, u bilo kojoj sferi života, pa i u školi. Ako nismo svesni, ako ne znamo šta radimo loše, kako da to ispravimo? Nikako. Živećemo u mraku, u zabludi. Loša ocena je jedna od povratnih informacija koja nam pokazuje da nam nešto ne ide najbolje i da bismo mogli da to popravimo. ⭐

U našem društvu, međutim, bilo kakve greške i neuspesi obično imaju negativan kontekst. Pokušavamo da ih izbegnemo po svaku cenu. Ako to ne uspe, mi ih potiskujemo ili negiramo. Umesto da priznamo greške, mi ih prikrivamo i lažemo sebe da to nije tačno i da smo mi savršeni. I time samo povećavamo šansu da opet napravimo istu grešku.

Ali ne brinite: postoji mnogo bolji način da se nosimo sa greškama! 💪

Da bismo to uspeli, prvo moramo shvatiti da se greške ne mogu zabraniti. Koliko god da grdite svoje dete, to mu neće popraviti školske ocene.

Dakle, greške su zapravo dobra stvar. Od nas ćete naučiti kako Vaše dete razvija zdravu toleranciju na greške!

Saveti za prihvatanje grešaka i borbu sa lošim ocenama

➩ Niko nije savršen!

Prvo i najvažnije jeste prihvatiti da su greške deo života i da se ne mogu izbeći. U stvari, najveća greška bi bila da ne grešite, a to bi značilo da ne radite baš ništa. Zato ne očekujte perfekcionizam od svog deteta. Umesto toga, naučite ga da je pravljenje grešaka ljudski i da nije automatski „loše“ ili „smak sveta“.

➩ Otvoreno pričajte o greškama!

Svima nama je potrebna hrabrost da priznamo greške, a još teže je deci da priznaju lošu ocenu u školi - zato što se stide, plaše se da ne razočaraju roditelje, i plaše se njihove reakcije. Zato dajte dobar primer: priznajte kada pogrešite. Na ovaj način pokazujete svom detetu da neuspesi ne moraju da se prikrivaju, već da se mogu desiti svakome.

➩ Vaša reakcija

Vaša reakcija na greške je posebno važna i ima veliki uticaj na decu. Pokušajte da ne budete ishitreni, ljuti, besni i da ne krivite svoje dete za lošu ocenu u školi. Dodeljivanje krivice je beskorisno i samo znači da se Vaše dete možda neće opet usuditi da Vam kaže za neki drugi neuspeh.

➩ Pokažite bezuslovnu ljubav i brigu

Jasno pokažite da ste ponosni na svoje dete čak i kada greši. Bitno je da zna da neće biti voljeno samo u situacijama kada je izvrsno u školi ili sportu ili časovima klavira i baleta.

➩ Slavite trud i proces, ne samo rezultat

Pokažite im da ste ponosni na proces učenja i trud koji su pokazali, ne samo na dobar rezultat i ocene u školi. Nekada rezultati zavise od više faktora, ali ono što je važno jeste da ceo proces i trud ne padnu teško i opterećujuće, i da će biti pohvaljeni i za taj deo.

➩ Tražite razloge i rešenja

Da biste naučili iz greške, prvo morate doći do srži i razumeti zašto je došlo do neželjenog ishoda. Pogledajte zajedno zašto su test ili pismeni zadatak bili loši. Analizirajte i razmislite o tome šta je pogrešno sa odgovorom ili postupkom na testu.

Pomoć oko rešavanja problema

◆ Da li se radi o tome da Vaše dete nešto nije razumelo dovoljno dobro?

◆ Nije imalo koga da pita za razjašnjenje?

◆ Ili nije znalo da se organizuje kako bi stiglo da spremi testove iz svih predmeta?

Nakon što saznate šta je dovelo do te loše ocene, potražite moguća rešenja. Pre svega, pronađite rešenje za netačne zadatke ili odgovore. Kada ste identifikovali gde je dete pogrešilo, potražite informacije koje mu mogu pomoći da isprave tu grešku i nauče ono što je propušteno. Glavno pitanje je, ipak, kako Vaše dete može dobiti bolju ocenu na sledećem testu?

◆ Da li mu treba pomoć oko boljeg planiranja vremena?

◆ Ili samo oko rešavanja domaćih zadataka?

◆ Da li su mu, pak, potrebni nastavnici koji će sa njim raditi u kontinuitetu putem individualnih časova?

Koristite greške kao priliku za učenje  i rast.

Naši tutori u NajMentor-u teže učenju sa razumevanjem, detaljnom objašnjenju školskog gradiva i vežbanju. Što se više lekcije obnavljaju i što se više zadaci vežbaju, deca će praviti sve manje i manje grešaka, ali ono što je najbitnije, postaće im normalnije i lagodnije da ih prave a da se zbog toga ne stresiraju, jer znaju da će vrednim radom sve moći da poprave.