Priprema za prijemni ispit 2024: Kako postići uspeh i upisati željenu srednju školu

5
 m

Kvalitetna priprema za prijemni ispit je neophodna. Ovo važi i ako imate petice u školi i odličan ste učenik. To svakako olakšava stvari, ali polaganje bilo kog testa zahteva da odvojimo vreme, istražimo šta se od nas očekuje i spremimo se za te konkretne testove i način polaganja.

Ako za par meseci polažete prijemni tj. završni ispit za upis u srednju školu, ne brinite – pravilna priprema uz privatne časove, vežbanja, zajednički rad i dosta discipline može značajno povećati vaše šanse za uspeh. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se što bolje pripremili:

Pronađite kvalitetne privatne časove i pouzdane nastavnike

✔️ Započnite svoju pripremu sa stručnim predavačima koji nude privatne časove iz srpskog jezika, matematike i ostalih predmeta. Pažnja i strpljenje koju pružaju nastavnici na individualnim privatnim časovima pomoći će vam da detaljnije razumete gradivo i rešavate nedoumice koje biste možda imali kada učite sami.

Ne potcenjujte srpski jezik

✔️ Srpski jezik često igra ključnu ulogu na prijemnim ispitima. Iako se čini lakšim od matematike jer nema tako kompleksnih zadataka za rešavanje, i gramatika i književnost mogu zadati muke pred prijemni. Rad sa kvalifikovanim predavačima na privatnim časovima srpskog jezika može poboljšati vaše veštine analize teksta, pomoći vam da savršeno razumete gramatiku i sva pravila, koja su uglavnom vrlo logična i ostaju vam u sećanju zauvek, kada se nauči sa razumevanjem.

Kontinuirano učenje

Vežbajte zadatke iz matematika više puta

✔️ Matematika nekim učenicima bolje ide od ostalih predmeta. To svakako ne znači da se prijemni treba olako shvatiti. Najbolji savet je nabaviti zbirke za spremanje završnog ispita i provežbati više puta, ali ne tako da učimo napamet, već da zaista razumemo logiku iza tih zadataka i rešenja, jer ovde postoji nebrojeno mnogo kombinacija koje možete dobiti na samom testu, a koje ne možete nikako znati unapred i naučiti napamet. 💆

Privatni časovi matematike su idealno rešenje kada imate konkretna pitanja koje želite da razjasnite sa nekim, ali i u situaciji kada vam treba neko s kime ćete imati kontinuitet u učenju i ko će vas podstaći da svake nedelje izdvojite vreme za zadatke iz matematike.

Probni prijemni

✔️ Probni prijemni će vam pomoći da se upoznate sa formatom ispita, identifikujete svoje slabosti i radite na njima. Razumećete takođe i koliko vremena vam je dovoljno da zaista prođete ceo test i bez stresa rešavate jedno po jedno pitanje. Kada to radite kod kuće, možda će vas neko ometati, možda nećete moći da se fokusirate, ali u ovim uslovima će vam biti jasno kako sam test na kraju izgleda i da li vam je možda potrebno dodatno učenje kako biste bili brži. 🚀

Zadaci su svakako slični onima koje možete očekivati na prijemnom ispitu tako da će vam to pomoći da steknete samopouzdanje i efikasnost u rešavanju problema.

Probni prijemni

Posvetite pažnju i trećem, izbornom predmetu

✔️ Nadamo se da ste izabrali već predmet koji najviše volite i koji vam najbolje ide. Bilo da je u pitanju hemije, fizika, geografija, istorija ili biologija, obavezno vežbajte zadatke i pitanja iz dostupnih zbirki za pripremu male mature. Za sve što vam se učini teškim, izdvojite malo više vremena da detaljno prođete tu oblast kako biste bili sigurniji na završnom testu.

Ako ne uspete sami, potražite pomoć drugara iz škole, roditelja, svojih nastavnika iz škole, ili privatne časove gde će vam nastavnici postepeno razjasniti sva pitanja. Jako je važno da ne preskačete te oblasti, koji god da je predmet u pitanju, jer vrlo verovatno će bar jedno pitanje biti baš iz te oblasti, a to će vam smanjiti poene.

Planiranje

✔️ Ako na vreme počnete sa učenjem i pripremom i pratite naše savete, uspeh neće izostati. Imate još uvek vremena da isplanirate kada ćete šta učiti, da organizujete svoje vreme tako da stignete da odete i na treninge i da se družite. Niko ne želi da bude zatvoren celo proleće u kući jer mora da izvežba cele zbirke i nauči sve oblasti odjednom. To će vam samo doneti glavobolje, nepotreban stres i nervozu.

Zato je sada pravo vreme da napravite svoj plan aktivnosti i počnete sa privatnim časovima za spremanje male mature. 💡

Sa ovim korakom ti možemo pomoći jer su naši nastavnici spremni da rade sa tobom dok ti sve ne bude savršeno jasno, a ovde nam možeš pisati kako bismo se dogovorili oko organizacije časova i spojili te sa idealnim nastavnikom za tebe.

Plan učenja kao rana priprema za prijemni

Učenje sa drugarima

✔️ Ako ti je potrebno da te neko bodri i podstakne da se bolje fokusiraš, dobra ideja može biti da učiš sa drugovima iz razreda. U tom slučaju je potrebno skloniti sve što može da vam remeti pažnju, da sklonite telefone i budete u sobi gde vas niko neće ometati. Svako može raditi svojim tempom, a onda pravite pauze kako biste pomagali jedni drugima oko nejasnoća. Tako ćete imati jasno organizovano vreme. Takođe, dobra tehnika je da odredite vremenski limit do kada morate završiti jednu oblast, a to će vas naterati da se fokusirate i radite bez prekidanja.

Sa pravilnom pripremom koja uključuje privatne časove, probne testove i zbirke za prijemni, imaćete sve što vam je potrebno da samouvereno odete na prijemni ispit i ostvarite najveći broj bodova. Ne zaboravite da su redovno vežbanje i postavljanje pitanja ključ uspeha. Srećno! 🍀