Online tutorstvo i tradicionalni privatni časovi

5
 m

Online tutorstvo i tradicionalni privatni časovi su zapravo vrlo slični u tome da se fokusiraju na učenika i konkretne oblasti kojima on želi da se bavi. Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, međutim, važno je razmotriti individualne potrebe i preferencije Vašeg deteta, uslove u kojima ono uči, kao i kvalitet znanja koje dobija u oba slučaja.

Online privatni časovi

Online tutorstvo je postalo popularno u poslednjih nekoliko godina, jer pruža fleksibilnost i udobnost učenja od kuće. Ova opcija omogućava Vašem detetu da pristupi času iz bilo kog dela sveta, bez obzira na geografsku lokaciju. Osim toga, online tutorstvo često može imati nižu cenu u odnosu na tradicionalne privatne časove. Kao najkorisnije od svega izdvajamo pristup većem broju kvalitetnih nastavnika, jer dete može učiti i sa nekim ko ne živi u njegovom gradu.

Online privatni časovi

Najveće prednosti

1. Fleksibilnost: Online tutorstvo pruža fleksibilnost i mogućnost učenja u bilo koje vreme, pa i lakše zakazivanje časova putem online alata. ⌚

2. Udobnost: Učenje od kuće znači da Vaše dete ne mora da putuje do nastavnika, što je posebno značajno ako živite u velikom gradu i to u delu grada sa velikim gužvama u saobraćaju.

3. Niže cene: Online tutori obično imaju niže cene u odnosu na tradicionalne privatne časove, što je idealno ako želite da uštedite novac. Naravno, imajte na umu da cena časova u većini slučajeva odražava i kvalitet časova i predavača, pa se zato može desiti i da su neki online časovi skuplji od nekih drugih časova uživo.

4. Pristup većem broju materijala i alata za rad na času: Svakog dana se razvijaju brojni novi digitalni materijali koji će pomoći nastavnicima da učine čas zanimljivijim, interaktivnijim i lakšim za razumevanje. Danas možemo koristiti i ono što je dostupno širom sveta, ne samo u našoj zemlji, što značajno povećava izbor i olakšava nam rad.

5. Veliki izbor stručnih nastavnika: Bez obzira na lokaciju na kojoj živite, online individualne časove možete imati i sa nekim od nastavnika za koje ste čuli da su izvanredni, ali ne žive blizu vas, i da nema online časova, rad sa njima ne bi bio moguć. Ovo je posebno važno za učenike u manjim sredinama, koji sada imaju mnogo veće mogućnosti. 👌

Najčešće spominjane mane, da li su odlučujuči faktor i kako se one prevazilaze

1. Tehničke mogućnosti: Ponekad može doći do tehničkih problema tokom online tutorstva, kao što su problemi sa internetom.

Ovo se rešava dodatnom proverom pred sam čas, gde treba utvrditi da rade kamera, mikrofon i internet. To su osnove koje su nam potrebne u skoro svim poslovima danas, tako da će rano salvadavanje ovakvih situacija i dobro tehničko poznavanje pomoći detetu da se snađe kasnije tokom školovanja i poslova.

2. Interakcija na času: Za online tutorstvo se veruje da može ograničiti interakciju između deteta i nastavnika, ukoliko je ono stidljivo i ne želi da postavi dodatna pitanja i razjasni svoje nedoumice.

Za ovo takođe postoji rešenje, a to je da nastavnici tokom indivudualnih časova ohrabruju učenika da postavlja pitanja, uspostavljaju prijateljski odnos i kao pravi pedagozi pristupaju učeniku. Na taj način individualni časovi postaju zaista personalizovani, usmereni na jednog učenika, na njegove potrebe i sve ono što je njemu bitno, a to je pravi način kako se kvalitetni online časovi i održavaju, gde se bez obzira na geografsku udaljenost, pomno prati rad učenika.

Privatni časovi uživo

Tradicionalni privatni časovi su dugo vremena bili popularan pristup obrazovanju, jer omogućavaju da Vaše dete dobije podršku nastavnika uživo.

Privatni časovi

Poznate prednosti

1. Lakše praćenje angažovanosti učenika: Tradicionalni privatni časovi omogućavaju da Vaše dete dobije pažnju nastavnika koji će sedeti pored njega.

2. Interakcija: Vaše dete može može da se oseća slobodnije da razgovora sa nastavnikom i postavlja dodatna pitanja. Međutim, ovaj deo je vrlo individualan, neka deca koja su introvertna ovo mogu videti kao izazov, pa im online nastava čak više prija.

Najčešće mane zbog kojih časovi uživo nisu uvek dobra opcija

1. Ograničenje vremena i lokacije: Ovaj pristup zahteva da Vi i Vaše dete putujete do mesta na kojem se održavaju časovi ili da nastavnik dolazi kod vas, što može biti opterećujuće, nepraktično i zahtevati veću organizaciju, pa samim tim i vreme za obe strane.

2. Viši troškovi: Tradicionalni privatni časovi su obično skuplji u odnosu na online tutorstvo, zbog troškova zakupa prostora ili troškova puta odnosno dolaženja na Vašu adresu.

3. Ograničen izbor stručnih nastavnika: Uglavnom ćete raditi sa onima koji žive blizu, u istom delu grada, iz praktičnih razloga. Međutim, to znači da nemate veliku mogućnost izbora i traženje kvalitetnih nastavnika u određenom delu grada, koji će vam odgovarati po svim parametrima, može biti izazovno.

Časovi francuskog jezika se uspešno odvijaju preko online platformi

Koja opcija je bolja za Vaše dete?

Kada odlučujete da li su online ili uživo privatni časovi bolja opcija za Vaše dete, važno je razmotriti individualne potrebe Vašeg deteta i Vaše mogućnosti.

Online tutorstvo je idealno za decu i roditelje koji žele fleksibilnost i mogućnost učenja sa bilo koje lokacije, i koja vole učenje putem interneta. Ova opcija može biti korisna i ako živite u ruralnom području ili u mestu koje je daleko od centra grada.

Sa druge strane, tradicionalni privatni časovi mogu pomoći deci kojima je potreban lični kontakt uživo i kojima ne smetaju komplikacije vezane za manjak vremena i lokaciju.

Svakako, treba imati u vidu da smo danas okruženi digitalnim inovacijama, pa bi trebalo iskoristiti najbolje od onoga što pružaju, a to su u ovom slučaju kvalitetna online nastava iz matematike, srpskog, nemačkog, biologije itd. i interaktivne i zanimljive edukacije sa stručnim nastavnicima. Sa NajMentor nastavnicima možete biti sigurni da će privatni časovi biti usmereni na potrebe Vašeg deteta i da će imati priliku da razjasni sve nedoumice i nadoknadi propušteno gradivo. ⭐