Najbolje aktivnosti koje će poboljšati samopouzdanje Vašeg deteta

7
 m

Kao roditelj, ne želite ništa drugo nego da vidite svoje dete srećno i uspešno. Samopouzdanje je ogroman deo postizanja tog cilja. Kada je Vaše dete sigurno u sebe, može da postigne više uspeha i više radosti u svom životu.

Međutim, nije uvek lako doći do samopouzdanja. Čak i mala deca mogu da se obeshrabre zbog neuspeha i negativnih reči drugih, što im otežava da vide sve svoje divne osobine. Ne možete zaštititi svoje dete od ovih neuspeha ili neljubaznih reči, ali možete mu pomoći da stekne zdravu osnovu za samopoštovanje. Postoji mnogo aktivnosti za izgradnju samopouzdanja za decu, a mi smo tu da podelimo sa vama one najbolje.

Koje aktivnosti mogu da pomognu?

Izgradnja samopouzdanja u ranim godinama je od suštinskog značaja da bi se Vaše dete osposobilo za srećan život. Kao što sigurno znate, svet postaje suroviji i komplikovaniji kako odrastate. Dok je vaše dete malo, ulivanje snažnog osećaja samopouzdanja može mu pomoći da se bolje snađe u izazovima kasnije. Ove aktivnosti samopouzdanja takođe mogu biti zabavne! Čitajte dalje da biste saznali neke od naših omiljenih.

🎨 Nacrtajte autoportret

Mnoga deca uživaju u crtanju, slikanju, pravljenju raznih figura, a Vi možete da iskoristite njihovu kreativnost da im pomognete da povećaju samopouzdanje! Neka Vaše dete nacrta sebe. Zatim, oko slike neka napišu prideve koji ih opisuju. Ovo ne samo da će im pomoći da povećaju samopouzdanje, već će i popraviti i njihove jezičke veštine! Ovo takođe mogu da rade sa braćom i sestrama. Zamolite dete da nacrta sliku svog brata ili sestre, a zatim da napiše reči koje će ih opisati. Ne samo da će komplimenti biti od koristi za Vaše dete, već će Vam pomoći da razvijete i lep odnos između Vaše dece.

🎭 Podstaknite igru i glumu

Iako je zabava u igri dovoljan razlog za igru, ona zapravo može biti jedna od najboljih aktivnosti za povećanje samopoštovanja dece! Gluma i pretvaranje da su druga osobe je odličan način za to. Bez obzira da li Vaše deteželi da bude gusar, superheroj ili samo isproba mamine cipele za taj dan, igra je odličan način da proširite um Vašeg deteta. Takođe nosi poruku - možete biti bilo šta što zamislite. Kada se Vaše dete zaigra, pitajte ga koga glumi. Razgovarajte o pozitivnim osobinama te osobe i o tome kako ih i Vaše dete ima. Na primer, ako se Vaše dete pretvara da je doktor, razgovarajte o njemu. Kakve osobine on ima? Zašto Vaše dete želi da bude kao on? Kada dete shvati da već ima dobre karakteristike nekoga kome se divi, to pomaže da bude samopouzdanije.

💭 „Bojim se, ali…” vežba

Strah je osnovna ljudska emocija, pa ni mala deca nisu imuna na njega. Možda se Vaše dete plaši preseljenja u novi grad ili isprobavanja novog sporta. Ova vežba može pomoći Vašem detetu da ukloni one „Šta ako?“ misli. Neka Vaše dete zapiše svoj strah. Zatim ih ohrabrite da zapišu sve pozitivne stvari koje ta promena u životu može doneti. Na primer, ako se Vaše dete plaši da krene u novu školu, može da napiše „Bojim se, ali sam hrabar“ ili „Bojim se, ali ću steći mnogo novih prijatelja“. Ova vežba im pomaže da preformulišu te negativne misli i da se sete koliko su jaki i kompetentni, i koliko dobrih stvari može da se desi. Ako je vaše dete premalo da piše, uradite ovo naglas.

👏 Davanje komplimenata

Postoji odlična igra za izgradnju samopouzdanja kod učenika osnovnih škola. Neka deca stanu u krug i nasumično bacaju loptu jedno drugom. Ko god baci loptu mora da kaže kompliment za osobu koja je uhvatila. Ohrabrite i decu da se fokusiraju na komplimente o ličnosti, a ne izgledu. Na sličan način, mogu se igrati i kada sednu u krug. Jedna osoba baca kocku. Koji god broj da dobije, mora da kaže toliko komplimenata o osobi pored sebe. Nastavite dok svi ne dođu na red. Zabavne aktivnosti za samopouzdanje pomažu deci ne samo da prepoznaju svoju vrednost već i da nauče kako da govore ljubazno o drugima.

Koje još stvari su od značaja?

Iako bismo svi možda želeli da je drugačije, nije lako ignorisati mišljenja drugih. Čak i najpouzdaniji među nama i dalje često brinu o tome kako nas drugi doživljavaju. Osećati se cenjenim i poštovanim od strane naših vršnjaka je važno za naše samopouzdanje, a nije drugačije ni kod male dece. Iako igre i aktivnosti svakako mogu pomoći u podizanju samopouzdanja, za to je potrebno mnogo više od toga. Važno je da Vaše dete raste u okruženju koje podstiče i njegovo samopouzdanje.

🎾 Ohrabrite svoje dete da se bavi svojim hobijima

Čak i ako možda ne razumete ili lično ne uživate u hobiju svog deteta, ključno je da ga ohrabrite da uloži vreme i energiju u to. Radeći nešto što im je zanmiljivo je način na koji dete vidi vezu između svojih napora i uspeha. Bilo da je u pitanju fudbal, ples ili video igrice, pustite dete da provodi vreme radeći nešto u čemu uživa i u čemu je dobro

💪 Ne upoređujte svoje dete sa drugima

Poređenje je kradljivac radosti, kažu, i istina je. Kako deca počinju da se približavaju tinejdžerskim godinama, veća je verovatnoća da će početi da se upoređuju sa drugima. Bilo da se pitate zašto ne mogu da trče brzo kao druga deca iz razreda ili nemaju sve petice kao njihov najbolji prijatelj, neizbežno je da će Vaše dete osetiti tu ljubomoru. Kako vaše dete odrasta, važnije je nego ikada da ga ne upoređujete sa drugima - a posebno je važno da ga ne upoređujete sa braćom i sestrama.

Podsetite svoju decu koje su njihove pozitivne osobine kada počnu da pokazuju ljubomoru i da svako ima svoje vrline i mane. Uspeh jedne osobe ne smanjuje njihov sopstveni uspeh niti im oduzima mogućnost da i oni budu uspešni. To je nešto sa čime se svi borimo tokom života, a kao roditelj, Vaša je odgovornost da pomognete svom detetu da zapamti da je posebno baš onakvo kakvo jeste.

🔝 Napravite listu dostignuća na kraju svakog dana

Može biti teško primetiti svoja dostignuća, čak i kada ste odrasli. Verovatno imate trenutke kada sumnjate u sebe. Zašto ne biste radili na samopouzdanju u okviru porodice? Svaki dan se preispitajte i podelite međusobno svoje male ili velike uspehe. Svaki član porodice deli jednu stvar koju je postigao tog dana. To može biti nešto veliko, kao što je 5 na kontrolnom iz matematike ili sklapanje ugovora sa novim klijentom, ili nešto malo, na primer, stići autobus na vreme ili napraviti savršenu šolju kafe. Obavljanje ove aktivnosti je odličan način da se usredsredimo na sve male pobede i podsetimo jedni druge da nam ide odlično, čak i ako nam se ponekad ne dopada ili se ne osećamo tako.

💙 Pazite kako govorite o sebi

Deca upijaju sve što kažete i verovatno slušaju čak i kada to ne znate. Važno je da izbegnete negativne rečenice i samokritikovanje u blizini Vašeg deteta. Pohvaliti ih za nešto, a onda sebe kritikovati zbog iste te stvari može biti strašno zbunjujuće za dete. Kako deca dolaze u tinejdžerske godine, ovo je neverovatno važno kada je u pitanju fizički izgled, posebno za devojčice. Ne govorite negativne stvari o svom izgledu dok je Vaše dete blizu Vas. Takve izjave samo će im pojačati nesigurnost u sebe. Pored toga, naučite ih kako da prihvate kompliment. Kada vam neko da kompliment, recite "Hvala", nemojte objašnjavati ili reći da to nije istinia ili to nije baš tako. Važno je da Vaše dete zna kako da priča ljubazno o sebi, i naučiće to od Vas pre nego što nauči od bilo koga drugog.

😀 Vaše dete može pronaći samopouzdanje i sreću

Kao roditelj, vidite svoje dete kao posebnu, neverovatnu osobu. Može biti teško videti svoje dete kako sumnja u sebe ili se oseća kao da nije dovoljno dobro. Razne igre i aktivnosti za izgradnju samopouzdanja, zajedno sa pozitivnim kućnim okruženjem, mogu pomoći da se Vaše dete oseća srećno i samopouzdano bez obzira na sve.

Ako akademski problemi dovode Vaše dete do sumnje, NajMentor je Vaše rešenje. Mi smo najbolja škola za privatne časove, a naši nastavnici su tu da pomognu Vašem detetu da postigne uspeh. Prijavite se za besplatan probni čas danas.