Koju srednju školu da izaberem?

4
 m

Ovo je pitanje koje muči mnoge osnovce i njihove roditelje i ove godine. Odabir srednje škole može biti jedno od najvažnijih odluka u životu učenika. To je zato što srednja škola može postaviti temelj za vašu budućnost, bilo da je to studiranje na fakultetu, zapošljavanje u nekoj kompaniji ili osnivanje svog posla. Zato je važno da pažljivo razmislite o svojim ciljevima, kako biste izabrali srednju školu koja najbolje odgovara vašim planovima.

Srednja škola utiče i na društveni život i lični razvoj, jer svaka škola donosi određenu kulturu ponašanja i društvo koje na vas utiče, i pozitivno i negativno, bili vi toga svesni ili ne.

Zbog toga verujemo da je važno da imate sve potrebne informacije kako biste doneli pravu odluku o izboru srednje škole. Odakle početi?

Razmislite o svojim interesovanjima

Šta vas zanima? U kakvim aktivnostima zaboravite na vreme? Šta vas čini ispunjenim i o čemu jedva čekate da učite? Koje su vaše jake strane? Da li možda već zamišljate čime biste sve mogli da se bavite? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da shvatite šta tražite u srednjoj školi.

Ovo može biti i lista različitih stvari. Uzmite papir, ispišite sve što vam padne na pamet, koliko god možda zvučalo glupo na prvi momenat. Pritom, pokušajte da se ne obazirete na to šta drugi žele ili očekuju od vas, kao i na to šta je trenutno popularno ili ne. U ovom prvom koraku izlistajte sve ono što vas zaista zanima i uzbuđuje. 🌟

Ako ste zainteresovani za umetnost, muziku, ples ili druge umetničke oblasti, možda biste želeli da razmotrite srednje umetničke škole. Ako su vam matematika i prirodne nauke bliže, možda biste želeli da uzmete u obzir specijalne matematičke gimnazije.

Razgovarajte sa roditeljima

Iako ne treba slepo ispunjavati tuđa očekivanja, pogotovu kada se ona u potpunosti razlikuju od vaših interesovanja, korisno je saslušati ljude oko sebe, pre svega roditelje. Oni su često mnogo više informisani od vas i daju vam ideje o kojima nista ni razmišljali, a zvuče odlično. Pri svakom razgovoru budite otvoreni za ideje, porazmislite i ne odbacujte na prvu loptu.

Razgovarajte sa nastavnicima

Vaši nastavnici u osnovnoj školi mogu vam pružiti mnogo korisnih informacija o srednjim školama u vašoj okolini. Razgovarajte sa njima o svojim interesovanjima i ciljevima i zamolite ih za mišljenje, savet ili preporuku oko srednje škole koja bi mogla da odgovara vašim ciljevima.

Istražite škole detaljno

Nakon što ste odredili svoje interese i ciljeve, istražite srednje škole koje su vam na listi želji, tj. sve one koje su vam pale na pamet u prvom koraku. Posetite njihove web stranice, saznajte više o programima i opcijama koje nude, kao i o dodatnim aktivnostima. Razgovarajte sa učenicima koji su već išli u te škole ili idu sada. Od njih možete saznati najpouzdanije informacije, informacije koje su proverene, jer potiču iz njihovog iskustva. 🧐

Ovo će biti relevantije i od onoga što vidite na društvenim mrežama i web stranicama tih škola. Ipak, svaki savet prihvatite sa dozom skepticizma, ipak je to individualno iskustvo koje se može razlikovatiod osobe do osobe. Zato je najbolje da tražite savet od osobe koja je slična vama i vašim afinitetima, ambicijama i ličnosti.

Razmotrite praktične faktore

Pored interesovanja i ciljeva, postoje i sasvim praktični faktori koje bi trebalo uzeti u obzir prilikom izbora srednje škole. Na primer, sagledajte udaljenost od kuće – ne znači da treba ići u bilo koju školu koja vas ne zanima, samo zato što vam je na 3 minuta od kuće, ali ako su u pitanju dve gimnazije sličnog ranga, gde je jedna udaljena na 10 minuta od vas a druga 1h, logično i pametnije je izabrati prvu. 📝

Budite u okruženju koje vam odgovara

Svi znamo za ono „S kim ti takav si“. Zbog toga je vrlo verovatno da ćete se i vi prilagoditi društvu sa kojim budete provodili 4 godine u zajedničkim učionicama i školskim hodnicima. Prisustvovaćete istim školskim događajima, privatno ćete se družiti, na sličan način razmišljati i imati slične ambicije vremenom. Zbog toga je vrlo važno da izaberete okolinu tj. društvo koje će vama odgovarati i podržavati dugoročne ciljeve.

Time se opet vraćamo na prvu temu sa ovog spiska – porazmislite o svojim ciljevima i interesovanjima, jer to treba biti osnova za druge bitne odluke u vezi sa obrazovanjem.

Nadamo se da smo bar malo pomogli u odlučivanju i da ćete pronaći savršenu školu za sebe. Srećno! 🍀