Kako učiti engleski jezik kod kuće sa Vašim detetom

4
 m

Učenje engleskog jezika sa detetom može bitizabavno i interaktivno iskustvo za obe strane.

Ako želite da Vaše dete nauči engleski jezik kod kuće, postoji mnogo korisnih saveta i resursa koji Vam mogu pomoći. Ovaj vodič će Vam pružiti neke od najboljih načina da učite engleski sa svojim detetom, uključujući igre, pesme i druge zabavne aktivnosti.

Stvorite okruženje za učenje

Kada učite engleski jezik sa svojim detetom kod kuće, važno je stvoriti okruženje koje će podsticati učenje. To može uključivati ​​stvaranje mirnog i udobnog prostora za učenje, kao i osiguravanje da ono ima sve potrebne materijale za učenje, kao što su knjige, olovke i papir. Takođe, možete koristiti vizuelna pomagala poput slika i plakata kako biste im pomogli da se bolje upoznaju sa engleskim jezikom.

Ukoliko nemate dovoljno prostora, a želite da dete ima svoj kutak za učenje, možete im odvojiti deo sobe, gde će im biti sređeni svi materijali za učenje i udobna fotelja ili stolica, tako da ambijent bude onakav kakvi oni vole. To će pomoći da se motivišu jer sada imaju radni prostor koji je samo njihov.

Koristite interaktivne igre i aktivnosti

Interaktivne igre i aktivnosti su odličan način da Vaše dete nauči engleski jezik kod kuće. Možete koristiti aplikacije i onlajn igre koje su specijalizovane za učenje engleskog jezika, kao što je Duolingo. Takođe, možete koristiti tradicionalne igre poput igre asocijacija, slagalica i kvizova kako biste ih podstakli da koriste engleski jezik u svakodnevnom životu. Ove igre i aktivnosti su zabavne i interaktivne, što će pomoći Vašem detetu da se motiviše i uživa u učenju engleskog jezika. 🧩

Pritom, ukoliko ranije nisu učili, počnite sa osnovama - naučite ih osnovne reči i fraze, kao što su boje, brojevi, voće,povrće, životinje, delovi tela itd. Opet, i u ovom slučaju je korisno upotrebiti vizualne materijale kao što su slike, crteži ili kartice sa rečima. Takođe, trudite se da pričate sa detetom na engleskom jeziku. Važno je da dete čuje jezik što više moguće.

Materijali za učenje engleskog jezika

Gledajte filmove i TV emisije na engleskom jeziku

Gledanje filmova i TV emisija na engleskom jeziku je odličan način da deca poboljšaju svoje razumevanje engleskog jezika. Možete zajedno gledati razne sadržaje koje vole, i pritom koristiti prevod kako biste im pomogli da razumeju ono što se dešava. Takođe, možete koristiti ovupriliku da razgovarate zajedno o onome što su videli i čuli, što će pomoći u razvijanju njihovog govora i slušanja na engleskom.

S obzirom na to da je danas zaista veliki izbor, sigurni smo da možete odabrati crtane filmove, filmove za decu ili edukativne emisije koje bi i Vama bile zanimljive, tako da zajedno uživate u učenju. Kao što smo spomenuli, posle gledanja filmova i serija, pogotovu ukoliko na njih ostavi veliki utisak, preporučljivo je pričati o radnji i zapletu, kako im se svideo kraj, šta im se nije svidelo, da biste podstaknete decu na pričanje. U ovim momentima kada su zainteresovani i razmišljaju o tome šta su gledali, imaće želju da diskutuju, da daju svoje mišljenje i da kažu sve što misle, pa makar to bilo na gramatički nepravilnom engleskom jeziku, ali najbitnije da će se naterati da pričaju bez straha da će nešto pogrešiti.

Čitajte zajedno knjige na engleskom jeziku

Čitanje knjiga na engleskom jeziku zajedno sa detetom je odličan način da poboljšate njihovo razumevanje i govor. Možete početi sa jednostavnijim knjigama i postepeno prelaziti na složenije. Takođe,možete koristiti ovu priliku da razgovarate sa njima o radnji knjige i novim rečima koje su naučili. Zajedničko razmatranje i postavljanje ciljeva koje knjige ćete čitati i obrađivati zajedno može biti motivišuće i zabavno. 📚

Ohrabite ih da koriste i rečnik u isto vreme, kako bi odmah našli nove reči koje im nisu jasne. Proveravanjem i zapisivanjem iznova i iznova će doprineti vrlo brzom pamćenju novih reči iz engleskog jezika.

Učenje engleskog zajedno

Pronađite sagovornika sa kojim Vaše dete može da razgovara

Ako imate prijatelje ili rođake koji govore engleski jezik, možete organizovati video pozive sa njima kako bi dete moglo da vežba svoj engleski. Na taj način će se osloboditi da priča i sa drugim ljudima, čuće nove reči koje Vi možda ne koristite u govoru i vežbanju sa njima.

Još bolje ako žive u engleskom govornom području, jer će u tom slučaju dete biti zainteresovano da čuje i kakav je život tamo, šta je drugačije, kako oni kojima je to maternji jezik izgovaraju neke reči i šta zaista koriste u svakodnevnom govoru, a šta se samo retko čuje tokom govora na engleskom. Ovo može zameniti privatni čas na kome će dete vežbati komunikaciju. 💭

Nađite dobre privatne nastavnike sa kojima će imati onlajn časove

Znamo koliko naporno može biti voziti dete nekoliko puta nedeljno do nastavnika ili privatnih škola kako bi imali časove. Onlajn časovi su efikasan način da se uči od kuće. I to sa istim ili čak boljim kvalitetom nego uživo i sa manje utrošenog vremena. Sa našim nastavnicima na NajMentor platformi možete lako i brzo zakazati časove i osigurate da Vaše dete konzistentno radi na unapređenju jezika i govori sve bolje iz dana u dan.

Privatni časovi su individualni, što znači da će sve vreme na tom času biti posvećeno Vašem detetu, imaće dovoljno vremena da pita sve što mu nije jasno i da priča sa nastavnikom. Privatni časovi, ako se održavaju u kontinuitetu duži vremenski period, daje uvek dobre rezultate, gde se gradi pravo znanje, za razliku od onih pojedinačnih privatnih časova gde se uči samo pred test. Iako se slažemo da je bitno imati odlične ocene i biti uspešan u školi, još važnije je naučiti, pogotovu strane jezike i među njima engleski jezik, bez koga danas prosto nije moguće koristiti računar, telefon i internet.

Onlajn privatni časovi

Učenje engleskog jezika sa detetom zahteva strpljenje i kontinuirani rad, ali kada se uspostavi rutina, to može biti veoma korisno iskustvo za dete.