Kako se spremiti za prijemni ispit u 2023. godini

7
 m

Priprema za prijemni ispit za srednju školu može biti izazovna i stresna za mnoge učenike. Međutim, uz odgovarajuću pripremu i strategiju, možete povećati svoje šanse za uspešno polaganje ispita. Pročitajte naše savete koji vam mogu olakšati ceo proces oko spremanja prijemnog ispita.

1. Prvi korak u pripremi za prijemni ispit je da se upoznate sa sadržajem ispita i da steknete jasno razumevanje onoga što se od vas očekuje. Pregledajte gradivo koje je potrebno znati za ispit i napravite spisak tema koje treba da naučite. Obavezno nabavite sve udžbenike i zbirke koje pokrivaju gradivo koje se traži na ispitu, kao i materijale koji su dostupni na internetu. Već nakon ovog prvog koraka ćete se osećati lakše, jer znate šta se tačno očekuje od vas, imate spisak svih oblasti i znate koje tačno korake da preduzmete kako biste savladali jednu po jednu oblast.

2. Nakon što ste se upoznali sa gradivom, napravite plan učenja koji će vam pomoći da se organizujete i da naučite sve što je potrebno za prijemni ispit. Ovo može uključivati raspored dnevnih i nedeljnih aktivnosti, kao i raspored učenja po predmetima. Kada imate jasan plan sa određenim rokovima, onda ne morate da razmišljate mnogo o tome šta uraditi danas. Potrebno je samo sesti i odraditi zadatak koji ste sebi zadali. Znamo da je to nekada teže nego što izgleda, ali čim počnete i fokusirate se, sve lakše ide.

Plan učenja

3. Najbolje bi bilo da učenje rasporedite u manje segmente, a ne da pokušavate da sve naučite u jednom danu. Zbog toga, plan koji ste napravili, neka bude zasnovan na balansiranom učenju svakog dana, a ne „kampanjsko“ učenje gde ćete sve ostaviti za poslednju nedelju. Ovo će vam pomoći da bolje razumete materiju i da se ne opteretite previše. Takođe, pokušajte da pronađete najbolji način za sebe da učite - nekim ljudima najbolje odgovaraju vizuelne prezentacije, dok drugi bolje pamte kada slušaju. Pokušajte da tokom redovnih časova u školi pažljivo slušate i pitate za razjašnjenje, kako biste sebi olakšali učenje kod kuće, van redovnih časova.

4. Pored učenja gradiva, takođe bi trebalo da se bavite vežbanjem testova, kako biste se upoznali sa formatom ispita i kako biste se osećali sigurnije tokom samog testiranja. Postoji mnogo onlajn kurseva koji vam mogu pomoći u ovome. Prelaženje zbirke zadataka po više puta, vežbanje kompleksnijih zadataka i detaljno razumevanje onogo što se traži od vas u zadacima, je ključno za uspeh na prijemnom. Osim toga što ćete biti brži u rešavanju zadataka, takođe, bićete i pod manjim stresom jer znate da se izvežbali sve što ste mogli. A kada date sve od sebe, dobri rezultati će sigurno uslediti.

Spremanje za prijemni

5. Mnogi učenici vole da uče u društvu, da se zajedno preispituju i vežbaju, jer im je tako zanimljivije, tako da razmislite da li ste tip koji voli da uči sam u miru, ili da ima nekog ko će mu biti inspiracija i sa kim ste dobar tim. Često drugovi iz klupe, koji sede zajedno na času u školi, su navikli na zajedničku organizaciju i spremanje za odgovaranja i testove. To znači i da im rad na domaćim zadacima i pripremi za prijemni lakše pada u paru. Takođe, prednost timskog učenja je u tome što ćete imati povratnu informaciju i savet ako vam nešto ne ide dobro, kao i savete kako nešto bolje savladati, pa se na ovaj način dopunjujete i brže saznajete sve što vas muči.

6. Ukoliko vam je potrebno dodatno objašnjenje od stručnih nastavnika i vežbanje sa njima, privatni časovi su uvek dobra ideja, pogotovu kada se radi o individualnim časovima. Na tim časovima će pažnja nastavnika biti usmerena samo na vas, svaki minut časa će biti posvećen vama, tako da ćete biti vrlo efikasni i imaćete dovoljno vremena da pitate sve što vam nije jasno. Časovi srpskog jezika i matematike su uglavnom organizovani tako da se prelaze sve oblasti koje će se naći na prijemnom ispitu. Zbog toga, možete biti sigurni da uz dodatne, privatne časove, vaše znanje će biti odlično, detaljno ćete razumeti gradivo, i sam prijemni vam neće pasti teško.

7. Ne zaboravite, važno je da se dovoljno odmarate i da se hranite zdravo kako biste imali dovoljno energije za učenje i testiranje. Ove stvari se uglavnom potcenjuju, ali kada se par meseci žrtvuje san i zdrava hrana, to sasvim sigurno dovodi so pada energije i slabog fokusa, što direktno utiče na slabije učenje. Sam prijemni ispit zahteva dosta koncetracije, tako da što se budete bolje osećali tokom prijemnog, što budete zdraviji i odmorniji, to ćete imati više šansi da razumete zadatke koje ste dobili, a smanjujete i mogućnost za greške.

Uz ovakav pristup i dovoljno truda i upornosti, priprema za prijemni ispit za srednju školu može biti manje stresna i možete povećati svoje šanse za uspeh. Ukoliko vam je potrebna pomoć naših nastavnika, da biste bili sigurni da ćete imati maksimalne rezultate, kontaktirajte nas ovde i obezbedićemo za vas najbolju pripremu za prijemni ispit. 🍀