Kako se spremiti za novu školsku godinu?

4
 m

Nova školska godina je uvek prilika za novi početak i nove uspehe. Da biste se što bolje pripremili za nju, evo nekoliko korisnih saveta kako da postavite dobre temelje za uspeh i olakšate sebi ostatak polugodišta:

✍️ Postavite ciljeve

Pre nego što nova školska godina počne, razmislite o tome šta želite postići tokom nje. Postavljanje jasnih, merljivih ciljeva će vam pomoći da se fokusirate na ono što je važno, da postavite sebi prioritete i ne posustajete.

📋 Organizujte se

Organizacija je ključna za uspeh, u bilo kojoj oblasti, poslu, školi. Da biste ostvarili postavljene ciljeve, potrebno je isplanirati pažljivo kako do njih doći. Koristite planere ili aplikacije za praćenje rasporeda časova i bitnih datuma kako biste bili sigurni da nećete zaboraviti važne obaveze. Takođe, kada ubeležite sve bitne pismene zadatke i ostale obaveze, lakše će vam biti da unapred odredite vreme koje je potrebno za svaku tu obavezu. Napravite raspored koji će vam omogućiti da balansirate između škole, vannastavnih aktivnosti i slobodnog vremena. Postavite prioritete i izdvojite dovoljno vremena za učenje, treninge i druženje.

🏡 Stvorite dobru radnu atmosferu

Odredite mesto u kući gde ćete učiti i obavljati domaće zadatke. To može biti miran kutak u vašoj sobi ili trpezarijski sto. Osvetlite prostor dovoljno da vam ne bude naporno za oči, i uklonite sve ometajuće faktore, poput mobilnog telefona ili televizora. U današnjem vremenu, previše je notifikacija, poruka i internet sadržaja, koje nam odvlače pažnju. Pokušajte da to uklonite dok učite.

Uz dobru organizaciju i planiranje do uspeha

🕑 Uspostavite rutinu

Izgradite navike koje će vam pomoći da budete disciplinovani. U tome će vam pomoći da ustajete i ležete u isto vreme svakog dana kako biste bili odmorni za naredni dan. Takođe, odredite vreme kada ćete se baviti domaćim zadacima i učiti, i tokom tog vremena ostavite ostalo po strani. Iznenadićete se koliko ovako jednostavne stvari mogu doprineti da budete vredniji i da naučite sve što ste isplanirali za taj dan.

✌️ Aktivno slušajte i učestvujte na časovima

Aktivno slušanje i aktivnost na časovima su ključni za razumevanje gradiva i postizanje boljih rezultata na testovim. Postavljajte pitanja, beležite važne informacije i budite aktivni. Ne samo da ćete tako brže pamtiti sve što je pređeno na času, već ćete ostaviti dobar utisak i lakše doći do petice. Učite pametnije i iskoristite vreme koje već ionako morate provesti na časovima u školi.

🍉 Vodite zdrav način života

Koliko god se činilo jednostavnim ili ne tako bitnim i nepovezanim sa učenjem, ishrana, san i vežbanje igra važnu ulogu u vašoj sposobnosti da se koncetrišete i budete produktivni. Efekti su vidljivi brzo, imaćete više energije za sve obaveze, a dugoročno će vam se još više isplatiti. Da biste bilo šta radili kako treba, pa i učili, potrebno je prvo da se fizički osećate dobro, a onda će sve ići lakše.

Ne zanemarujte zdravu ishranu

❌ Postavite granice

Tehnologija može biti korisna za učenje, ali takođe može dosta da ometa. Postavite granice i takozvane dnevne limite za korišćenje telefona, društvenih mreža i video igrica dok učite i obavljate domaće zadatke kako biste bili produktivniji. Ugasite notifikacije iz grupnih četova, kako vam telefon ne bi stalno zvonio. Iako se čini da je to samo par sekundi dok pogledate poruku, to vam remeti koncetraciju i trebaće vam mnogo više vremena da savladate zadatke koje ste počeli da vežbate.

❔ Pitajte za pomoć

Ako se suočavate s teškoćama ili ne razumete određene oblasti i predmete, nemojte se ustručavati da potražite pomoć od nastavnika, roditelja ili drugara. Učenje je proces u kojem svi napredujemo postepeno, i normalno je imati pitanja ili potrebu za dodatnim objašnjenjima. Važno je prvo identifikovati koje stvari ne znamo dovoljno dobro, a onda i ko nam može pomoći da ih usavršimo.

📖 Obnovite gradivo

Možda imate oblasti koje vam nisu sasvim jasne, a koje će vam značiti za sledeću godinu, gde se gradivo nadovezuje, pa će vam učenje u novoj godini biti dodatno otežano. Da biste izbegli ovakve muke, obnovite najvažnije lekcije i zadatke sa drugarima. Ukoliko vam je potrebno da vam neko dodatno pomogne i razjasni, privatni časovi su dobra ideja. Na taj način imaćete stručnog nastavnika koji će vam pokazati sve što vas zanima, koji će vam pomoći da proverite svoje znanje i da počnete školsku godinu sa većom sigurnošću. Tu vam možemo mi pomoći, sa velikom bazom kvalifikovanih nastavnika koji su tu za sve vaše nedoumice. Pišite nam ovde.

Budite slobodni da pitate i tražite pomoć

📔 Pročitajte neku od lektira

Istražite koje lektire vas očekuju u narednom razredu, izaberite jednu od njih, idealno neku koja vas čeka na početku. Nakon toga istražite na internetu kritike i tumačenja, kako biste bolje razumeli koja je poruka knjige, kakvi su glavni likovi i sa kakvim se pitanjima suočavaju. Podvlačite bitno u knjizi i dodatno pišite beleške u svesci ili računaru kako ne biste zaboravili. Ovako ćete uštedeti dosta vremena kasnije kada budete bili zatrpani raznim kontrolnim zadacima.

Zapamtite, dobra priprema je ključ za uspeh. Ako pratite ove savete i radite na kontinuiranom poboljšanju, imaćete odlične šanse za uspešnu školsku godinu. Srećno!