Kako poboljšati pažnju dece tokom učenja?

4
 m

Nekada je za dobru koncentraciju bilo dovoljno izolovati se sa knjigom u svojoj sobi,ali danas, sa mnogobrojnim notifikacijama sa svih strana - televizije, mobilnih telefona, tableta, računara, video igrica – fokusiranje na učenje postaje sveveći izazov za decu.

Ključno je da roditelji i nastavnici imaju na umu ovu realnost i aktivno traže načine kako da unaprede koncentraciju dece tokom učenja. Bez obzira na to da li se radi o matematici, srpskom jeziku, ili bilo kom drugom predmetu, ovaj blog pruža praktične savete koji će vam pomoći da vaša deca bolje usvajaju znanje i prevazilaze današnje izazove u učenju i snalaženju.

Zašto je važna koncentracija

Koncentracija ili sposobnost da se pažnja održi na određenom zadatku ili jednoj aktivnosti duži vremenski period je ključan element procesa učenja. Kada je pažnja deteta usmerena, ono može bolje razumeti gradivo i rešavati zadatke iz matematike ili fizike, i da budu produktivniji kada je u pitanju kompleksnija materija u pitanju. Sposobnost da se deca koncentrišu nije samo važna za njihov uspeh u školi,već i za svakodnevne aktivnosti. ✏️

Prepoznavanje problema sa koncetracijom

Znakovi koji mogu ukazivati na to da dete ima problema sa koncentracijom su često gubljenje fokusa, lako ometanje, frustracije tokom obavljanja zadataka ili nedostatak interesa za materijal koji se uči. Takođe, deca koja imaju problem sa koncentracijom mogu izbegavati zadatke koji zahtevaju mentalni napor ili se često žaliti da im je dosadno. Roditelji i nastavnici treba pažljivo da posmatraju ove signale i razgovaraju sa decom o njihovim iskustvima prilikom učenja. Razumevanjem uzroka koji doprinose problemima sa koncentracijom, moguće je pružiti odgovarajuću pomoć i podršku kako bi se deca usmerila na uspešno savladavanje gradiva.

Problemi sa koncetracijom

Metode za poboljšanje pažnje:

1. Stvaranje efikasnih navika u učenju

  • Razvijanje efikasnih navika u učenju je temelj za poboljšanje koncentracije. Stvaranje redovne rutine učenja, gde se u određeno vreme svakog dana obnavlja     gradivo ili radi domaći, može pomoći deci da razviju osećaj discipline i odgovornosti.
  • Bitno je i da se radno okruženje organizuje tako da bude podsticajno, uz minimalno prisustvo distrakcija kao što su televizija ili bučne igračke.
  • Pauze su takođe važne - deca treba da imaju kratke odmore između lekcija i zadataka kako bi se um odmorio i bio spremniji za nove informacije.
  • Postavljanje realnih ciljeva i slavljenje njihovih malih uspeha može deci pružiti dodatnu motivaciju i osećaj postignuća, što dalje poboljšava njihovu koncentraciju i motivaciju u učenju. 💡

2. Taktike za održavanje pažnje

  • Jedna od metoda je tehnika 'Pomodoro', koja podrazumeva rad u blokovima od 25 minuta sa kratkim pauzama između. Ovo pomaže deci da se fokusiraju na zadatke iz matematike ili srpskog jezika i da se ne umore previše brzo.
  • Pored toga, vizuelni podsticaji kao što su podvlačenje tekstva različitim bojama, dijagrami i grafikoni mogu olakšati razumevanje gradiva i privući pažnju deteta.
  • Korišćenje igara i edukativnih aplikacija može da učiniti učenje zabavnijim i interaktivnijim, ali se treba voditi računa da ovo nije jedini način na koji uče, jer nakon takvog sadržaja će im čitanje knjiga ili stručnih tekstova biti dosadno.

3. Prevazilaženje poremećaja pažnje

  • Deca koja se suočavaju sa poremećajem pažnje mogu se osećati preplavljeno kada su suočena sa učenjem. Važno je pristupiti ovom problemu sa razumevanjem i     strpljenjem. Personalizovan pristup, koji uzima u obzir jedinstvene potrebe deteta, može biti ključan.
  • Takođe, saradnja sa stručnjacima, kao što su psiholozi ili specijalizovani nastavnici koji će sa njima raditi 1 na 1, može pružiti dodatnu podršku. Korišćenje alata kao što su organizatori     zadataka, podsetnici i aplikacije koje prate vreme mogu pomoći deci da razviju bolje strategije upravljanja vremenom i zadacima.
  • Pored toga, uvođenje fizičke aktivnosti pre učenja, kao što je šetnja ili lagano istezanje, može poboljšati pamćenje i sposobnost pamćenja, i naravno, smanjiti osećaj nemira.
  • Postavljanje kratkoročnih ciljeva i davanje redovnih povratnih informacija takođe može pomoći deci da se osećaju uspešnijima i motivisanijima u procesu učenja.
Organizacija i učenje

4. Privatni onlajn časovi

  • Onlajn časovi nude fleksibilnost u pogledu vremena i lokacije, što može smanjiti stres oko organizacije. Ovo smanjuje ometanja koja su česta u učionicama i     omogućavaju direktnu povratnu informaciju i podršku od nastavnika sa kojim učenik radi.
  • Tehnologija koja se koristi u onlajn nastavi takođe može učiniti materijal zanimljivijim i interaktivnijim, čime se podstiče angažovanost učenika. Nastavnici mogu     koristiti različite resurse i alate kako bi prilagodili časove, uključujući edukativne igre, video lekcije i kvizove.
  • Pristup nastavnika na ovim časovima uzima u obzir individualne sposobnosti, interesovanja i stilove učenja svakog učenika što može značajno povećati njihovu motivaciju i angažovanje. Nastavnici mogu prilagoditi tempo i materijale kako bi odgovarali potrebama tog jednog učenika. Takođe, individualne konsultacije i povratne informacije od strane nastavnika omogućavaju učenicima i roditeljima da jasno znaju šta su postigli i oblasti na kojima moraju dodatno da rade.

Kako matematika i srpski mogu da poboljšaju fokus deteta

Učenje matematike isrpskog jezika može imati pozitivan uticaj na razvoj koncentracije kod dece.

  • MATEMATIKA zahteva logičko razmišljanje i rešavanje problema, što decu podstiče na fokusiranje i primenu konceptualnog razmišljanja. Dok rade zadatke iz matematike, učenici razvijaju sposobnost da ostanu koncentrisani na postupak i logiku rešavanja, čime poboljšavaju svoju pažnju.
  • SRPSKI JEZIK uključuje analizu teksta i razvoj veština čitanja sa razumevanjem, što decu uči kako da se koncentrišu na sadržaj i kontekst. Pisanje sastava i eseja takođe zahteva pažnju i planiranje, čime se dodatno jača mentalna disciplina.

Kombinovanjem ovih predmeta sa efikasnim tehnikama učenja i prilagođenom nastavom, može se ostvariti znatno poboljšanje u sposobnosti učenja i pažnje kod dece. Nadamo se da će vam ovi saveti olakšati svakodnevno učenje. 🔅