Kako najbolje spremiti dete za malu maturu

5
 m

Mala matura i bitni datumi

Zbog odluke o produžetku školske godine, učenici osmog razreda malu maturu će polagati nešto kasnije nego što je to bilo predviđeno. Datumi probne male mature ostaju isti, odnosno učenici će imati priliku da svoje znanje provere 25. i 26. marta, dok će zvanične testove polagati 27, 28. i 29. juna.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita vršiće se od 4. do 8. aprila, i to:

- od ponedeljka 4. aprila do četvrtka 7. aprila - elektronskim putem preko portala Moja srednja škola;

- u četvrtak 7. aprila i petak 8. aprila - neposredno u srednjim školama koje organizuju i sprovode prijemne ispite ili koje upisuju učenike u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja,  baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Sve što treba da znate kako bi Vaše dete uspešno položilo testove

Mnogo je stresa i brige pred malu maturu. To svakom učeniku određuje koju srednju školu će upisati, s kojim ljudima će se družiti i kakva ga budućnost čeka. Zato i jeste bitno na vreme promisliti o tome kako deci možemo pomoći u ovom periodu.

Saveti koji se odnose na sam test i period polaganja male mature

😴 Spavanje je izuzetno važno, toliko da veče pred test svaki sat sna je mnogo delotvorniji od sata učenja. Iako je dete naviklo da kasno leže, veče pred test bi trebalo u 23h da bude u krevetu.

🍏 Ni ishrana nije ništa manje bitna. Preporučuje se lakša hrana, bogata vitaminima i vlaknima. Potrebno je smanjiti unos rafinisanih šećera, belog hleba i ostale teške nekvalitetne hrane koja nas samo umara.

😵 Učenje pre samog testa nije zabranjeno, ali bi to trebalo više da se ogleda u ponavljanju nekih formula za koje niste upotpunosti sigurni. Ostaviti nenaučene stvari za pred sam test nije pametna ideja.

🔎 Na maturi pažljivo pročitajte svaki zadatak, raščistite sa sobom šta se traži, to je pola posla. Prvo raditi najlakše i najkraće zadatke jer ako ima nekih nedoumica ili je postupak predug onda se skraćuje vreme za izradu ostalih zadataka.

Prijemni ispit

SRPSKI JEZIK - Iskustva iz ranijih godina su pokazala da deca imaju problem sa dugim tekstovima, ne čitaju pažljivo i sa razumevanjem, zato je važno pažljivo čitanje i maksimalna koncentracija. Takođe, kada je uputstvo u pitanju, ne pročitaju pažljivo zadatak i onda pogreše. Dakle, pažljivo čitajte šta se traži od vas. Greške se uglavnom dešavaju kod pravopisa, kada je srpski jezik u pitanju.

MATEMATIKA - Što se tiče matematike, iako je geometrija jednostavna, malim maturantima je zadala mnogo muka prilikom polaganja probnog testa ranijih godina. Đaci ne znaju formule, ne pamte ih, mešaju kupu i piramidu, ne crtaju sliku. Veoma je lako, kad imate zadatak, nacrtajte geometrijski oblik, dodajte formulu i vrlo je lako. Obnavljajte formule. Takođe, treba obratiti pažnju na ono što đaci misle da već znaju, a to je osnovni račun i tablica množenja.

KOMBINOVANI TEST - Nastavnici istorije kažu da učenici treba da obrate više pažnje na fotografije istorijskih ličnosti. Godine im uglavnom nisu bile problem, ali su saveti nastavnika da više pogledaju fotografije poznatih iz naše istorije i kulture. Zadaci iz hemije su pokazali da je đacima lakše kada imaju ponuđene odgovore, ali da su nesigurni kada sami treba da ih daju. Savet je poraditi na zadacima koji se tiču procene sastava rastvorljivosti.

Prirodno je da tremu imaju i deca i roditelji, međutim, ne treba dopustiti da nas ona sputava i smanji koncetraciju. Roditelji često imaju veću tremu od učenika, pa time otežavaju i sebi i deci, ali vrlo je važno da bude što manjeg pritisaka na dete. Treba učiti sa njima kontinuirano, razgovarati o problemima i ne zaplašivati ih.

Šta možemo uraditi već sada?

Kao i za spremanje svakog testa, preporuka je ne čekati poslednji trenutak, već učiti tokom cele škoske godine. Ako je Vaše dete dosta propustilo u školi, nisu mu jasne sve lekcije do detalja i ne zna kako da sedne i rešava jednu po jednu nedoumicu, privatni časovi su uvek dobra ideja. Sa nastavnikom koji je posvećen samo Vašem detetu i organizuje časove prema njegovom tempu i trenutnom znaju, uspeh na maloj maturi je zagarantovan. 📝

Ako se počne sada sa časovima matematike, srpskog jezika, pa i predmeta koji se spremaju za kombinovani test, do juna će imati sasvim dovoljno vremena da savladaju lekciju po lekciju sa razumevanjem. Onda će prijemni ispit proći sa mnogo manje stresa, i za Vas i za Vaše dete. 💆

U NajMentor-u, naši nastavnici su posvećeni poboljšanju kvaliteta znanja. Učenici dobijaju samopouzdanje koje je potrebno za svaki test, pa i za prijemni. Ako želite da vidite koliku razliku to može učiniti za Vaše dete, nudimo besplatan probni čas. Nakon toga napravićemo prilagođeni plan učenja i obezbediti Vam redovna obaveštenja o napretku Vašeg deteta, a uspeh na maloj maturi će biti predvidiv i izvestan. 🎉