Kada deca treba da počnu sa učenjem engleskog jezika?

7
 m

Danas skoro da ne postoji osoba koja ne shvata važnost engleskog jezika. On je postao deo svakodnevnog života – tokom putovanja je neizbežan, ali i u svakodnevnom životu - kada gledamo Youtube videe, koristimo aplikacije za vežbanje ili želimo da se snađemo u stranoj zemlji.

Onda nastaju pitanja i nedoumice zbog brige roditelja koji žele da njihovo dete savlada engleski jezik:

U kom uzrastu deca treba da počnu sa engleskim jezikom?

Istina je da ne postoji tačno određeno doba u kojem deca počinju da uče engleski, jer je svako dete posebna osoba. Postoje različita mišljenja na ovu temu od strane stručnjaka. Prema nekima od nastavnika, dete treba da počne da uči engleski od malih nogu, po nekima od 3. godine, a po drugima najbolje vreme za početak učenja engleskog jezika je od 7. godine. Postoji nekoliko teorija:

1. teorija: Dete treba da počne da uči engleski u ranom uzrastu

Prema pristalicama ove teorije, deca do 3. godine najviše pamte, pa i najbrže. U ovom periodu deca uče reči i izraze na stranom jeziku paralelno sa svojim maternjim jezikom. Nastavnici koji se zalažu za ovu teoriju smatraju da do 3. godine dete uči strani jezik bez potrebe da ide na privatne časove ili u letnji kamp za decu. Ono uči strani jezik dok igra igrice, gleda dečije filmove ili sluša pesme na engleskom. Deca ovog uzrasta se ne plaše da pogreše i ne brinu da li će nešto pogrešno izgovoriti.

Nedostatak ove teorije je u tome što će učenjem bez odgovarajućeg okruženja dete naučiti neki osnovni nivo jezika. Da bi ga potpuno savladao, potrebno je da svakodnevno priča sa nekim i sluša engleski jezik, pa ako to ne mogu roditelji, onda je rešenje uglavnom je specijalizovani vrtić, škola jezika ili dečiji letnji kamp. Uz pomoć kvalifikovanih nastavnika dete će moći da napreduje i da usavršava jezik.

2. teorija: Između 3 – 5 godina je najpogodniji uzrast za početak učenja engleskog jezika

Zagovornici ove teorije smatraju da se do 3. godine dete još uvek ne oseća prijatno na svom maternjem jeziku i ne može da se oseća prijatno ni sa drugim. Tek nakon što nauči maternji jezik, može bez brige i poteškoća da počne da uči drugi jezik. Deca od 3 do 5 godina već su se izborila sa maternjim jezikom, počela su da se druže, stvaraju prijateljstva i to im dodatno pomaže da brzo napreduju. Naravno, ovde se učenje i dalje zasniva na osnovnim pojmovima, uobičajenim rečenicama, uče se dani u nedelji na engleskom, kao i meseci u godini.

3. teorija: Dete treba da počne da uči engleski ne ranije od 7. godine

Pristalice ove teorije smatraju da strane jezike treba učiti u svesnom dobu. Slažu se da deca od do 3. godine mnogo brže pamte, ali ako dete nije u engleskom govornom području ili njegovi roditelji ne govore tečno engleski, strani jezik ne može da savlada dete samo.

S druge strane, deca posle 7. godine već pravilno govore svoj maternji jezik, navikavaju se na režim učenja jer su već pošla u školu, mogu mnogo lakše da se organizuju i nose sa domaćim zadacima u školama i školama jezika. Pored toga, u ovom uzrastu deca već imaju dobre govorne sposobnosti i mogu pravilno da izgovaraju engleske izraze i reči.

Abeceda

Kao što je već pomenuto, ne postoji tačan uzrast u kojem dete treba da počne da uči strani jezik. Svetska statistika pokazuje da dete može da opaža i uči od najranijeg detinjstva. Naravno, stručnjaci su mišljenja da učenje engleskog jezika u vrtićima treba doživljavati kao način da se kod deteta probudi interesovanje za strani jezik. U vrtiću se deca dotiču stranog jezika kroz igru i učenje pesama. Slično tome se odvija i učenje engleskog jezika i u 1. razredu.

Pravo učenje engleskog počinje posle 7 – 8 godine, jer pored igrica i pesama deca počinju da savladavaju abecedu, razumeju značenje reči i izraza, uče gramatiku i proširuju rečnik.

Pokušajte da podstaknete interesovanje Vašeg deteta za strani jezik, dajte mu priliku da se razvija i ni na koji način ga ne pritiskajte. Neka deca sa stranim jezicima imaju manje poteškoća, a drugima je potrebno vreme. Ne upoređujte svoje dete sa drugom decom u školi jezika i nemojte se truditi oko toga. Podstaknite svako njegovo iskustvo, pohvalite ga za uloženi trud, interesovanje za njegova dostignuća, zamolite ga da pokaže šta je naučio u školi.

Bez obzira u kom uzrastu Vaše dete počne da uči engleski jezik, važno je da se oseća udobno i da želi da ide na časove. Sve ostalo će raditi nastavnici engleskog jezika koji imaju bogato iskustvo sa decom.

Učenje engleskog jezika

Ako se slučajno i dalje dvoumite da li Vaše dete treba da zna engleski, odgovor na to pitanje je - da, definitivno da!

U nastavku Vam dajemo 4 razloga zašto je učenje engleskog jezika neophodno:

🗨 Vaše dete proširuje svoj rečnik

Jedan od glavnih razloga za učenje engleskog jezika je proširenje rečnika Vašeg deteta. Ovo kod mlađih učenika počinje učenjem jednostavnih pojmova kao što su boje, životinje, dani u nedelji, a zatim i komplikovanijih izraza i rečenica.

🎓 Rano učenje engleskog jezika će im pomoći da lakše nauče stvari

Učenje engleskog jezika od malena ili u ranim razredima će doprineti da se brže uče i drugi predmeti. Kada jednom nauče kako se zaista uči sa razumevanjem, to će im olakšati sve ostalo.

Ako se počne sa učenjem jezika rano, lakše i brže će ga savladati, jer se dečiji mozak još uvek razvija i raste. Učenje u ranom uzrastu će pomoći da se poboljšaju veštine pamćenja i kasnije u školi ili na fakultetu.

Učenje stranih jezika poboljšava samopouzdanje kod dece

🤸 Poboljšava samopouzdanje kod dece

Neki učenici imaju odbojnost i ne vole časove engleskog jer se plaše da ne pogreše u govoru ili pisanju. Kada, ipak, prevaziđu svoje strahove postavljanjem pitanja ili dobijanjem odgovora na pitanja koja traže, to pomaže da se poveća njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Biće ponosni na sebe jer su savladali nešto što im je ranije bilo teško.

🎉 Zabavno je!

Iako poslednji na ovoj listi, ovaj razlog nije manje bitan. Poznavanje bitnih reči i izraza, i čak samo osnovna komunikacija, može im doneti nova prijateljstva i nove doživljaje sa putovanja, kao i mogućnost da igraju mnoge društvene igre koje nisu prevedene na naš jezik. Ne zaboravite i mogućnost da dobiju razne stipendije kasnije, kao i učešće u besplatnim radionicama i letnjim kampovima za usavršavanje stranih jezika.

Naravno, želimo da dodamo da, iako je dete starije i nije počelo da uči od 1. razreda, to ne znači da neće savladati engleski jezik kako treba. Inovativne metode, iskusni nastavnici i entuzijazam u NajMentor-u pomoći će svakom detetu, u bilo kom uzrastu. Zakažite prvi probni čas sa nama i budite sigurni da će Vaše dete engleski savladati kao od šale.