Faktori koji utiču na uspešnost online učenja

4
 m

Da bi deca bila što uspešnija pri digitalnom učenju, dobro je osvrnuti se na par elemenata, koje ćemo ukratko predstaviti u nastavku teksta. U velikoj meri mogu da utiču na kvalitet iskustva učenika.

Disciplina i motivacija učenika 🎓

Faktori kao što su nastavnici, njihove veštine predavanja i struktura kursa su vrlo važni, ali vrlo je važno, i ne smemo zanemariti i faktore motivacije učenika. To će sve zajedno uticati na uspešnost i iskustvo učenika. Disciplina i motivacija se primećuju kao dva ključna faktora za određivanje uspeha na online časovima. Disciplina se može definisati kao sposobnost učenika da planira, prati i ocenjuje sopstveno ponašanje, svest i strategije učenja, i da aktivno radi na svom poboljšanju. Svakako, disciplina nije dovoljna za uspeh.

Učenici koji imaju motivaciju, žele zaista da ostvare neki određeni cilj i vide sebe kao vredno i uspešno biće, imaće i mnogo veći uspeh u ovakvom vidu nastave. Ali i u svim drugim oblastima života.

Struktura lekcija 📋

Struktura online časova je važan faktor. Spremanje i predavanje online časova, koji će koristiti studentima i doneti pozitivne ishode, jeste izazov. Ne moramo da se fokusiramo da oživimo tradicionalnu učionicu, već treba da iskoristimo prednosti koje online okruženje nudi. Zato su naši časovi dobro organizovani od samog početka i daju učenicima detaljna uputstva i očekivanja.

Nastavnici će se truditi da reše potencijalne nesporazume da bi obe strane bile zadovoljne. Zbog toga detaljan nastavni plan i program, raspored časova pomaže i otklanja sve nedoumice o budućim lekcijama.

Komunikacija 🗨

Komunikacija je jedan od najvažnijih elemenata za efikasno online učenje. To je ono što odvaja pravo online učenje od običnih tutorijala i kurseva, zato što nastavnik čuje i vidi reakciju učenika tokom predavanja i to mu djae mogućnost da vrši prepravke i prilagodi čas energiji i interesovanju učenika. Takođe, može i promeniti tempo kojim se prelaze oblasti, u zavisnosti od predznanja učenika. Ukoliko učenik želi da sazna nešto dodatno, to će mu biti omogućeno.

Sve to ne bi bilo moguće korišćenjem standardnih kurseva na internetu, koji uglavnom nisu specijalizovani za spostvene potrebe, već pružaju uopšteno znanje. Možemo slobodno reći da su interakcija i komunikacija nezaobilazni faktori uspeha i dovode do većeg zadovoljstva i motivacije učenika.

Povratna informacija 👍

Važnost povratnih informacija navodimo kao još jedan vrlo važan ključ za efikasne online časove. Često kažemo i feedback, što je engleska reč za isti pojam, a odomaćio se u svakodnevnom govoru. Nastavnik dobija povratnu informaciju o kvalitetu svojih lekcija i u toku samog časa od učenika, dok posmatra njegov napredak i reakcije na sadržaj lekcija. Druga situacija je nakon pojednačnog časa ili grupe časova, kada dobija ocenu o svom radu od učenika i roditelja. Sve ovo mu pruža mogućnost da u budućim časovima poboljša sve ono što je primetio ili zvanično dobio kao feedback.

Spomenuli bi i feedback u drugom smeru, od nastavnika ka učeniku, koji će im pomoći u učenju, u savladavanju novih stvari. Ako nam se ne ukaže na greške, nećemo znati da grešimo i da treba da radimo na poboljšanju. Zato je ovaj faktor itekako značajan za učenje i ostvarivanje ciljeva.