3 načina kako da poboljšate koncentraciju tokom učenja

3
 m

Sigurno vam se desilo da pokušavate da naučite jednu lekciju, a misli vam lutaju i umesto da završite učenje za pola sata, to traje satima. Ovo je izazov koji svi imamo danas, pogotovu zbog mnogobrojnih poruka i notifikacija koje nam stalno stižu na telefonu. Postali smo rasejani i zatrpani informacijama sa svih strana. Takođe, imamo mnogo obaveza i mnogo aktivnosti u školi, pa ne znamo šta ćemo pre.

Pravo je pitanje kako se fokusirati na jednu stvar i odraditi je do kraja, uspešno i kvalitetno? Zato vam u nastavku izdvajamo tri proverena načina kako da poboljšate svoju koncentraciju i postignete više tokom učenja.

Fokus tokom učenja

1. Napravite plan i rasporedite svoje vreme

Jedan od glavnih razloga za nedostatak koncentracije tokom učenja je nedostatak organizacije. Ako nemate jasnu ideju šta treba da postignete tokom učenja, lako je izgubiti fokus. Zato je važno da napravite plan i rasporedite svoje vreme. Razmislite o zadacima ili delovima lekcija koje treba izvežbati ili preći, i rasporedite ih u logičan redosled. Takođe, postavite ciljeve šta želite postići i pokušajte da ih ostvarite u određenom vremenskom okviru.

Da biste se bolje naterali na to, uključite tajmer, tj. merač vremena. Tako ćete se naterati da završite to što ste započeli bez prekidanja. Čak iako vam se fokus izgubi na trenutak, kada pogledate na preostalo vreme, brzo ćete morati da se vratite na svoj cilj i učenje. 💡

Napravi plan učenja

2. Izaberite pravu okolinu za učenje

Mesto gde učite može imati veliki uticaj na vašu koncentraciju. Ako pokušavate da učite u bučnoj i neprijatnoj okolini, verovatno ćete se osećati umorno i rastrojeno. Zanimaće vas sve samo ne ono što vam je u tom trenutku bitno. Zato je važno da izaberete pravu okolinu za učenje. Pronađite mirno i dobro osvetljeno mesto, gde neće biti previše ometanja. Na primer, koliko god volimo da učimo u dnevnoj sobi i trpezariji, to nekada nije pametno rešenje, jer tu uglavnom nismo sami, neko nas stalno zapitkuje ili nesvesno skreće pažnju na druge stvari.

Zbog toga je možda bolje otići u svoju sobu ili deo stana gde vam niko neće smetati. Takođe, pokušajte da se udobno smestite - to će vam pomoći da se opustite i koncentrišete. Bolja priduktivnost će biti odmah primećena.

3. Koristite tehnike za poboljšanje koncentracije

Postoje brojne tehnike koje možete koristiti da biste povećali svoju koncentraciju tokom učenja. Na primer, jedna od najjednostavnijih tehnika je duboko disanje. Kada se osećate nervozno ili rastrojeno, probajte da udahnete duboko i izdahnete polako. To će vam pomoći da se opustite i fokusirate. Takođe, možete probati i tehniku "pomodoro" - radite 25 minuta, a zatim se odmorite 5 minuta. Ova tehnika je pokazala da pomaže u održavanju fokusa i povećanju produktivnosti. 📝

Ukratko, poboljšanje koncentracije tokom učenja može biti izazovno, ali nije nemoguće. Planiranje vremena, odabir pravog mesta za učenje i korišćenje tehnika za povećanje koncentracije su tri ključna načina koji su nama pomogli. Zvuče vrlo jednostavno i lako za primenu, tako da ako budete zaboravili na drugse stvari oko sebe, jer ste se previše detaljno posvetili učenju, znaćemo da su ovi saveti pomogli.