Kako deci uvesti dobru rutinu pred spavanje

5
 m

Briga o sebi i svom telu uključuje uvođenje zdrave rutine u vezi sa odlaskom na spavanje.Verovatno ste ste upoznati sa savetima o sledećim noćnim rutinama: bez kofeina dva sata pred spavanje, bez telefona i kompjutera sat vremena pre spavanja, čitajte, meditirajte i slično.

Međutim, koja je idealna noćna rutina za decu i koje prednosti deca dobijaju od uspotavljene rutine pred spavanje?

Čitanje 🤓

Čitanje se smatra ključnim, jer ne samo da podstiče razvoj jezika i pismenosti deteta, već i produbljuje njegov odnos sa roditeljima. Dakle, sledeći put kada Vaše dete ne želi da ode u krevet, razmislite o ideji da zajedno pročitate nekoliko stranica njegove omiljene knjige.

Pisanje ✍️

Ohrabrite svoje dete da pišu o dobrim stvarima koje su se desile tokom dana. Fokusiranje na pozitivno će pomoći deci da se osećaju sigurnije, srećnije zbog uspeha koji su postogli ili bar zahvalni zbog lepih stvari koje im se dešavaju. Ovo može postati dugoročna navika i deo rutine pred spavanje koje bi svima nama moglo pomoći.

Pravilna higijena zuba 😁

Iako je važno održavati odlično zdravlje zuba danju i noću, za decu je posebno važno da izbegavaju grickalice pre spavanja i da peru zube svake noći. Kao rezultat toga, propadanje zuba je ređe i manja je verovatnoća da će se problemi sa zubima pojaviti u budućnosti.

Koja je idealna rutina odlaska na spavanje za malu decu?

U idealnom slučaju, televizore treba isključiti bar sat vremena pre spavanja i izbegavati hranu i piće koje sadrže mnogo šećera.

Evo nekoliko uputstava za kreiranje zdrave rutine za malo dete pred spavanje:

👉 Bolje je imati kratke rutine nego nešto što je predugo i što će ih iscrpiti. U ovom uzrastu, ignorisanje znakova umora kako bi se ispunio striktan raspored samo će dovesti do toga da Vaše dete postane preumorno.

👉 Trudite se da se držite istog rasporeda svake noći jer nedosledne rutine pred spavanje mogu zbuniti Vaše dete.

👉 Izaberite smirujuće priče umesto onih koje će izazvati previše uzbuđenja pri čitanju.

👉 Investirajte u esencijalna ulja poput kamilice, sandalovine ili lavande kako biste pomogli svom detetu da zaspi. Ovi mirisi imaju umirujuće dejstvo.

Kako do najbolje večernje rutine

Koja je najefikasnija rutina za decu uzrasta 7+ godina?

Deca zahtevaju manje sna kako odrastaju. Na primer, deci uzrasta 3-6 godina treba 10-12h sna dnevno, dok deci uzrasta 7-12 godina treba 10-11h sna. U zavisnosti od toga kada Vaše dete kreće u školu, vreme dolaska u krevet će se razlikovati, pa na primer, ako moraju da se spremaju za školu u 7h ujutro, trebalo bi da budu u krevetu do 21h.

Odlazak u krevet u isto vreme i obavljanje uobičajenih stvari kao što su pranje zuba, čitanje, kupanje i razgovor sa roditeljima pravi značajnu razliku. Takođe, bitno je izbegavati korišćenje elektronike neposredno pre spavanja, jer svetlost sa televizora, računara, telefona i tableta smanjuje nivoe melatonina i odlaže osećaj pospanosti.

Da bi dete lakše poštovalo sve ove navike, možete mu pomoći i nacrtati tabelu sa listom svih aktivnosti koje je potrebno obaviti, tako da ono ima podsetnik svako veče. Uvek kada ispune sve sa liste, mogu da obeleže ili precrtaju i tako imaju osećaj da su postigli nešto značajno pred kraj dana. Umesto tabele, to mogu biti i crteži ili neki grafički prikaz koji je njima zanimljiv. Jedna od ideja je i imati posebnku karticu ili papir sa opisanim zadacima koje treba obaviti uveče, tako da kada se svaki od njih ispuni, mogu da zgužvaju i bace.

Koje su preporuke za tinejdžere i starije?

∎ Neka spavaća soba bude mirna, mračna i hladna.

∎ Tokom dana konzumirajte hranu i piće bez kofeina i bez mnogo šećera.

∎ 15 minuta pred spavanje provedite u pranju zuba ili čitajući knjigu, umesto na telefonu ili tabletu.

∎ Redovno vežbajte da biste lakše zaspali.

∎ Pokušajte da provodite bar pola sata napolju kako biste bili izloeni suncu.

∎ Održavajte doslednu večernju rutinu tako da se telo podseti da se spremi za spavanje.

∎ Neposredno pre spavanja izbegavajte teške obroke ili gazirana pića jer će vas oni držati budnim.

∎ Ne uzimajte tablete za spavanje jer mogu izazvati zavisnost, nezdrave i neefikasne navike.

Laku noć 😴

Deca sa konzistentnijim noćnim rutinama pokazala su niže nivoe anksioznosti, besa i umora u poređenju sa decom sa manje doslednim rutinama odlaska na spavanje, koja posledično imaju više problema u ponašanju. Zbog toga ovoj temi treba posvetiti dosta pažnje i pobrinuti se da im spavanje, koji je veliki deo njihovog dana, bude kvalitetno. Nakon toga će biti produktivniji i srećniji, spremni za nove poduhvate koji ih očekuju u novom danu.